Saar: veneparteilaste mõte läks tõlkes kaduma

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Erakond Eestis otsustas ühineda sotsiaaldemokraatidega, kelle logo on näha ekraanil.
Vene Erakond Eestis otsustas ühineda sotsiaaldemokraatidega, kelle logo on näha ekraanil. Foto: Andres Haabu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna aseesimehe Indrek Saare hinnangul läks Vene Erakonna Eestis (VEE) juhtide eesti keelde ümber panemisel nende tegelik sõnum «tõlkes kaduma».

Tema sõnul arutasid sotsid ja VEE parteide ühinemisläbirääkimistel ka okupatsiooni-teema läbi ning olid selle osas üksmeelel. «Üllatusena tuli meile see, mis meediast kuulsime,» rääkis Indrek Saar Vikerraadio saates «Uudis+».

«Asja nimi on tõlkes kaduma läinud – pean siin silmas ka tõlkeküsimust meie kõrvuti ja koos eksisteerivate kultuuriruumide vahel, kus asju tihtipeale nimetatakse natuke teistmoodi, rõhuasetused on teised ja sellest tulenevalt võib ka mõte väheneda,» kõneles Saar.

Saare väitel ei soovinud VEE juhid Stanislav Tšerepanov ja Gennadi Afanasjev panna kahtluse alla seda, et Nõukogude Liit okupeeris 1940. aastal Eesti.

«Nagu VEE oma eilses pressiteates teatas, ei ole nad - nagu sotsiaaldemokraadid - kunagi küsimärgi alla pannud, et 1940. aastal okupeerisid kommunistliku režiimi mahitatud Nõukogude Liidu väed Eesti - nii ei olnud ka VEE juhtide sooviks pühapäeval antud kiire intervjuu käigus seda küsimärgi alla panna,» rääkis Saar.

«Nende pressiteade seda enam ei kinnita, et nad tahaksid selle moratooriumi kehtestada,» viitas ta ka VEE liikmete varem meedias õhku visatud mõtteavaldustele, et ehk oleks parem okupatsiooni-teema arutamine lõpetada.

Vene Erakonna Eestis ja SDE juhid allkirjastasid 12. jaanuaril ühinemislepingu, mille järel saavad VEE liikmed mitmeid kohti sotside juhtorganites. Stanislav Tšerepanov saab sotside aseesimeheks, programmiliselt uusi seisukohti erakondade ühinemine esialgu kaasa ei too.

Ühinemise kiitis juba ka heaks pühapäeval Tallinnas peetud Vene Erakonna Eestis kongress. Lepingule peab enne selle jõustumist oma heakskiidu andma ka sotside üldkogu, mis koguneb 19. veebruaril.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles