VIDEO JA FOTOD ⟩ Ajateenijad harjutasid Nurmsi lennuväljal kopteridessanti

Copy

Teisipäeva hommikul toimus Kevadtormi õppelahingute raames kopteridessant, mille käigus hõivasid 22. jalaväepataljoni ajateenijad USA maaväe helikopterite Black Hawk toetusel Nurmsi lennuvälja.

Ajateenijatest koosnev dessantüksus saabus alale jagude kaupa Ameerika Ühendriikide transpordikopteritel UH-60 Black Hawk. Esimene laine pidi kindlustama kopterite maandumisala, ootama raskerelvastusega varustatud kaasvõitlejaid ning seejärel üheskoos puhastama lennuvälja ümbruse vastasest.

«Lahe oli esimest korda kopteriga lennata. Nüüd puhastame ala vastasest ja jääme ootama vasturünnakut,» kommenteeris 22. jalaväepataljoni reamees Kaur-Markus Mirka, kes astus Nurmsi lennuvälja pinnale esimeste seas.

Objekti kaitsnud sõjaväepolitsei ajateenijad asusid ootamatute külalistega tulevahetusse. Õppelahingu kulgu jälginud vahekohtunikel tuli otsustada, kes lahingust võitjana väljub. Sõjaväepolitsei eeliseteks olid kindlustatud positsioonid ehk kaevikuteliini olemasolu, dessant sai seevastu kasutada ameeriklaste ründekopterite AH-64 Apache õhutuletoetust.

«Meie eesmärk oli takistada dessanti, et see ei jõuaks kohale ja ei saaks maanduda. Aga helikopterid on jalaväest võimsamad,» ütles sõjaväepolitsei reamees Aleksander Lattik. «Meil on siin ülihea kaevikute liin. Saaks tõelise jalaväelase tööd näidata. Kahju, et väga kiiresti surma sain.»

Õppelahingu käigus õnnestus 22. jalaväepataljoni dessandil oma vastane eemale tõrjuda ning Nurmsi lennuväli hõivata.

22. jalaväepataljon on üks 2. jalaväebrigaadi reservmanööverpataljonidest, mille koosseis õpetatakse suures osas välja Kuperjanovi jalaväepataljonis.

Õppuse Kevadtorm 24. mail alanud õppelahingutes löövad kaasa nii maaväe, õhuväe kui ka mereväe üksused, lisaks on osalemas Kaitseliit ning liitlased. Peamisteks õppivateks üksusteks on 1. jalaväebrigaadi ja 2. jalaväebrigaadi pataljonid ja erialakompaniid ning sõjaväepolitsei oma allüksusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles