Õhuvägi lennutab Kevadtormil üle 30 lennuvahendi

BNS
Copy
F35 harjutuslennud Ämari lennuväljal, 25.07.2019, Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp
F35 harjutuslennud Ämari lennuväljal, 25.07.2019, Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Tänavusel Kevadtormil osaleb üle 30 Eesti ja liitlaste lennuvahendi, sealhulgas ka esimest korda viienda põlvkonna varghävitajad F-35.

«Selle aasta Kevadtormi märksõnad on õhuväe ja maaväe üksuste väga hea koostegutsemine ning uue ja võimsa lennutehnika kasutamine. Lennutehnika on õhuoperatsioonide jäämäe tipp, kogu operatsiooni planeeris ja juhtis õhuväe juhtimiskeskus ning toetasid õhuseiredivisjon ning lennubaas. Sel aastal läks kõik õlitatult, suur tänu ka meie liitlastele nende suure panuse eest,» ütles õhuväe ülem brigaadikindral Rauno Sirk.

«Koostöö on olnud suurepärane! Ühisharjutused 2. jalaväebrigaadiga on meile andnud mitmeid õppetunde. Lisaks oleme koos töötanud ka 1. jalaväebrigaadi ja 1. lennundusrakkerühmaga Suurbritanniast. Samuti on õppus võimaldanud jõud ühendada ka Eestis õhuturbe missioonil oleva Itaalia F-35 eskaadriga. Kõik õpivad siin Kevadtormil midagi, näiteks meie oleme enda süsteeme täiustanud ning õppinud Eesti ja siin tegutsemise kohta,» ütles USA rakkerühma Gunfighters ülema abi major Nikolas Folgert, kelle sõnul suurendab see koostöövalmidust.

Kevadtormil osalevad Itaalia ja Hispaania õhujõudude hävitajad F-35 Lightning II ja Eurofighter Typhoon, Poola ründelennukid Su-22 Fitter, Ühendkuningriigi ja Ameerika Ühendriikide kopterid AW159 Wildcat, AH-64 Apache, HH-60 Pave Hawk ja UH-60 Black Hawk ning Eesti õhuväe lennuvahendid õppereaktiivlennukid L-39, transpordilennuk M-28 ja kopter Robinson R-44.

Poola õhuväe Su-22 Fitter on ülehelikiirusel lendav moderniseeritud nõukogude päritolu ründelennuk, mis on mõeldud peamiselt maapealsete sihtmärkide õhust ründamiseks. Lennuki relvastusse kuulub kaks 30mm-kaliibrilist kiirlaskekahurit ning mitmesugused õhk-maa-tüüpi raketid ja pommid. Enesekaitseks kasutab Su-22 õhk-õhk-tüüpi rakette.

Varghävitaja F-35 on inimkonna ajaloo kõige kallim relvasüsteem, mis suudab täita nii hävitus-, luurelennuki kui taktikalise pommitaja ülesandeid. Viienda põlvkonna hävitajana on F-35 eelised lahinguruumis tema hukukindlus ja situatsiooniteadlikkus, mille tagab vargtehnoloogia, sensorid ja mitmekihiline andmeside.

Tegemist on relvasüsteemiga, mis on osa ühendvägede taktikalisest info- ja juhtimissüsteemist koos võimega tungida vastase õhukaitsesüsteemi ja juhtida teiste hävitajate lahingülesandeid. F-35 suudab lennata kiirusega enam kui 1900 km/h, lennuki põhirelvastusse kuulub GAU-22/A tüüpi 25mm-kaliibriga neljaraudne Gatling-tüüpi automaatkahur ning õhk-õhk raketid ja juhitavad õhk-maa pommid, mida saab kanda nii kere sees kui ka klassikalise kerevälise kinnitusega.

Kevadtormil on õhuväe põhieesmärk arendada õhuväe sõjaaja juhtimist ja protseduure ning võimet planeerida ning teostada operatsioone koostöös teiste väeliikide ja liitlastega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles