Putiniga seostatud naftahiiu Tallinna kontorist leiti pealtkuulamisseade (7)

Andres Einmann
Copy
Timtšenko sõnul ta küll tunneb Vladimir Putinit, kuid tema sõnul nende vahel lähedasi sõbrasuhteid ei ole. 2015. aasta mais jäi ta koos Putiniga Sotšis hokiturniiril ühele pildile. Timtšenko on pildil Putini taga paremal. 
Timtšenko sõnul ta küll tunneb Vladimir Putinit, kuid tema sõnul nende vahel lähedasi sõbrasuhteid ei ole. 2015. aasta mais jäi ta koos Putiniga Sotšis hokiturniiril ühele pildile. Timtšenko on pildil Putini taga paremal. Foto: ALEXEI NIKOLSKY/AFP/Scanpix

Venemaa ühe suurima toornaftaga kaupleja Gunvori Tallinna kesklinnas tegutseva tütarfirma juhte tabas 2019. aasta augustis ebameeldiv üllatus: rutiinses turvakontrollis võttis turvaekspert firma koosolekuruumi elektrijuhtmekarbist välja kahtlase välimusega eseme, mis pani professionaalil juba esmapilgul peas häirekella helisema.

Turvaettevõtte GE-Securite SARL raport ei jätnud Gunvor Servicesi juhtidele mingit kahtlust: see oli pealtkuulamisseade, mis on võimeline edastama signaali 50–200 meetri kaugusele. Avastamise ajal seade veel töötas, kuid selle signaal oli nõrk, kuna patareid hakkasid tühjaks saama.

Viimane turvakontroll tehti firma kontoris aastal 2017, seega võisid võõrad kõrvad koosolekuruumis räägitut pealt kuulata juba mitu aastat. Patareide laetuse taset arvestades hindasid turvafirma eksperdid siiski, et seade paigaldati ruumi kolm-neli kuud enne avastamist. Seade oli GE-Securite SARLi ekspertide hinnangu järgi raskesti kättesaadav ja professionaalne. Spioneerimisvahendil oli valgussensor, mis pani selle tööle siis, kui ruumis pandi tuled põlema.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles