Abistamisaktsioon ⟩ Gambia politsei sai Eesti kolleegide eelmise vormiriietuse

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Foto: PPA

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) saatis Gambiasse ligi 10 000 riideeset eelmisest vormikollektsioonist ning koolitab sealseid ametivõime paremini tuvastama võltsitud dokumente ja tabama inimsmugeldajaid.

PPA võttis 2019. aastal kasutusse uue vormiriietuse, mistõttu on eelmised vormielemendid jäänud suuresti kasutuseta. Suur osa eelmisesse vormikollektsiooni kuulunud ning mitte enam vajaminevad riided annetati Gambia ametivõimudele, et need leiaksid uue kasutuse sealsete koostööpartnerite seljas.

«Vormiriietuse annetamisega teise riigi jõustruktuuridele aitame kolleege, kes neid vajavad. Samuti sobitub see tegevus keskkonnasõbraliku mõtteviisiga,» ütles PPA juhtiv korrakaitseametnik Tarmo Viikmaa. Kokku saadeti teele ligemale 10 000 riideeset, kuhu kuuluvad näiteks ohutusvestid, joped, püksid, mütsid, särgid, fliisid, vestid, pintsakud ja rihmad, mis vastasel korral oleks Eestis läinud hävitamisele.

Viikmaa sõnul on Gambia ajalugu Eesti omaga üsna sarnane. «Nõnda nagu ka meie sõltusime kunagi oluliselt välisabist, on meil nüüd privileeg toetada Gambia partnereid,» selgitas ta.

«Sealsed ametivõimud on suurepärased koostööpartnerid teistele riikidele ning kohalike ametnike koolitamise ja vormiriietuse annetamise kaudu saame aidata parandada Gambia ametivõimude reageerimisvõimekust, mis omakorda mõjutab illegaalset rännet Euroopasse,» lisas Viikmaa. 

Arengukoostööprojekti teine eesmärk on temaatilise koolituse korraldamine neile, kes töötavad Gambia Banjuli lennujaamas ja kellele on mõeldud ka projekti raames annetatavad vormiriided.

Koolitusel jagavad Tallinna piiripunkti dokumendieksperdid Gambia partneritele Eesti kogemust, praktilisi näiteid ning arendavad sealsete ametivõimude tööks vajalikke meetodeid ja taktikat. «Projekti tulemusel peaksid paranema lennujaamas töötavate Gambia ametivõimude oskused, et tuvastada võltsitud dokumente ja peatada võimalikud inimsmugeldamise kahtlusega reisijad, kes üritavad ebaseaduslikul teel Euroopasse saada,» lisas Viikmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles