Kui avalik peab olema kohtumenetlus?

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy
Riigikohtu esimees Villu Kõve.
Riigikohtu esimees Villu Kõve. Foto: Kalev Lilleorg

Vaata kohtunike täiskogu kahte ettekannet, mis keskenduvad  kohtupidamise avalikkusele. Õigusemõistmise avalikkuse piiramise juhtumid on viimasel ajal olnud meedia teravdatud tähelepanu all, mistõttu arutletakse sel teemal ka kohtunikkonna aasta suurüritusel.

Reedel, 4. juunil toimub Tartus juba kahekümnendat korda Eesti kohtunike täiskogu, mille põhiküsimus on tänavu «Kui avalik peab olema kohtumenetlus?»

Video vahendusel saab jälgida kohtunike täiskogu aastaettekandeid õigus- ja kohtusüsteemi arengust Riigikohtu esimehe Villu Kõve ja justiitsminister Maris Lauri esituses.

«Kohtuniku ülesanne on leida kompromiss avaliku ja ajakirjandusliku huvi ning seadusest tulenevate teabe avaldamise piirangute vahel. Väljakutseks on seejuures seaduses toodud regulatsiooni üldsõnalisus ja kohati ka lünklikkus ning vähene kohtupraktika,» leiab Harju Maakohtu kohtunik Elina Elkind. «Arvan, et siin ei ole must-valgeid lahendusi, vaid kohus peab menetluse avalikkuse küsimuses püüdlema võimalikult tasakaaluka ja põhistatud otsustuse poole.»

«Põhiseadus räägib avalikust kohtupidamisest ja kohtuotsuse avalikust kuulutamisest – omal ajal tähendas see pealtvaatajatega kohtusaali ning otsuse saalis ettelugemist. Kuidas seda tagada, kui peaaegu kolmveerand kohtuasjadest on liikunud kirjalikku menetlusse, arvestatav osa kunagistest otsustest tehakse määrusena ja suur osa teatavakstegemisi seisneb lahendi kätteandmises kohtukantseleis?» selgitab Justiitsministeeriumi justiitshalduspoliitika asekantsler Viljar Peep kohtute ees seisvaid väljakutseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles