Kersti Kaljulaid: vajame roheliselt mõtlevat noort põlvkonda (9)

Postimees
Copy
Foto: MATTIAS TAMMET

Rohelise kooli lippude sõnum ja lipu välja teenimiseks tehtud pingutus on Eesti riigi edu ja püsimajäämise jaoks vältimatult oluline ning me vajame roheliselt mõtlevat noort põlvkonda, ütles president Kersti Kaljulaid reedel Rohelise Kooli programmi tunnustusüritusel.

«Me vajame roheliselt mõtlevat noort põlvkonda, kes teeb ise ja valijana sunnib valituid tegema kõik, et meie keskkond oleks puhas, ökosüsteemid oleksid mitmekesised ja planeet enam ei soojeneks,» ütles Kaljulaid.

Riigipea sõnul on noored on väga teadlikud ja põhjusega murelikud. «See, mis toimub täna, mõjutab nende tulevikku märksa rohkem kui meie oma. Meil, suurtel, tuleb olla murelik koos teiega – aga samal ajal tuleb meil oma elukogemuses, väljakutsetega toimetulemise tarkuses olla lastele ja noortele lootust ning indu andvad mõtte- ja tegude kaaslased. Nii saab juhtuda ka positiivset,» lausus president tuues näiteks karusloomafarmide keelustamise otsuse ning Eesti Energia plaani lõpetada põlevkivist elektri tootmine.

Kersti Kaljulaid täna Rohelise Kooli programmi tunnustusüritusel.
Kersti Kaljulaid täna Rohelise Kooli programmi tunnustusüritusel. Foto: MATTIAS TAMMET

Riigipea sõnul on need viimased näited eelkõige märgid süsteemsetest muutustest – sellistest, millel tegelikult ongi kõige olulisem mõju kliimamuutuste pidurdamisse ja looduse hoidmisesse. «Kuidas siis saab üldse panustada üks lasteaed või kool, olgu ta pingutusest lausa sini-heleroheline? Aga saab küll. Tänased lapsed on tulevased otsustajad ja mõjutajad, poliitikud ja ametnikud, ettevõtjad ja aktivistid. Juba neist eelmistest näidetest on aimata, kuidas teadmistest, julgusest ja järjepidevusest pakatavad noored nügivad täiskasvanuid just süsteemsete muutusteni,» lisas president Kaljulaid.

Reedel toimus Laupa Põhikoolis Rohelise Kooli programmi tunnustusüritus, kus tunnustati edukalt programmis osalenud õppeasutusi keskkonnamärgisega «Roheline Lipp». Sellel aastal jagati roheline lipp 56 õppeasutusele, kellest 27 said tunnustuse juba teist korda ja 15 kolmandat korda. President Kaljulaid andis programmi patroonina pidulikult lipu üle Laupa Põhikoolile.

Rohelise kool programm on tuntuim ülemaailmne keskkonnaharidusprogramm õppeasutustele. Programmi eesmärgiks on aidata lastel ja noortel kujuneda jätkusuutlikult mõtlevateks keskkonnateadlikeks inimesteks. Rohelise Kooli programm toob keskkonnasäästlikku mõtteviisi kooli või lasteaia tegemistesse ning seda süsteemselt ja terviklikult. Edukat programmis osalemist tõendab haridusasutusele omistatav ülemaailmselt tuntud ja tunnustatud keskkonnamärgis «Roheline lipp».

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles