SDE poliitiline avaldus: ebavõrdsus, ebaõiglus ning ääremaastumine teeb riigi vaesemaks (10)

Postimees
Copy
Sotsiaaldemokraadid Väätsal.
Sotsiaaldemokraadid Väätsal. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täna toimus Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) üldkogu, kus võeti vastu poliitiline avaldus Eestis valitseva liialt suure ebavõrdsuse kohta ja tõdeti, et selle vastu tuleb võidelda. 

«Me ei usu muinasjuttu õhukesest riigist, kus edu peituvat omakasupüüdlikus konkurentsis, kus madalad maksud tagavat suurema võrdsuse ja kus ääremaastumine olevat kaotajate vabandus. Ebavõrdsus, ebaõiglus ning ääremaastumine on kahjulik ja teeb riigi vaesemaks,» seisab avalduses. 

SDE soovib teistsugust Eestit. «Eestit, kus arengust saavad osa kõik elanikud, kus au sees on solidaarsus, väärikus ja isikuvabadused. Kus edu nimel tehakse koostööd ja kus igas Eestimaa paigas leiab sobiva ning tasuva töö ja saab hea hariduse,» tõid sotsiaaldemokraadid välja. 

Koroonakriis on sotside hinnangul näidanud selgelt, mida peab muutma, et minna uutele katsumustele tugevamana vastu. «Kohalike omavalitsuste valimised pakuvad valijale võimaluse otsustada, kas soovime teha sellest õppetunnist vajalikud järeldused või jätkata vanaviisi,» seisab avalduses. 

«Seame põhieesmärgiks kohalikel valimistel ääremaastumise pidurdamise. Tugev kogukond ja omavalitsuste ülene koostöö on aluseks omanäoliste piirkondade arengule, mille hästi ligipääsetavad tõmbekeskused tasakaalustavad Eesti ebaühtlast arengut,» kirjutab SDE. 

Erakonna sõnul tuleb Eesti muuta ühiskonnaks, kus on tegelikult ka kaitstud igaühe isikuvabadused ja õigused. «Eestis peavad olema tagatud võrdsed võimalused kõigile, sõltumata soost, vanusest, rahvusest, seksuaalsest sättumusest, erivajadustest,» leiab erakond. 

Kriis võimendas nende sõnul ebavõrdsust eri spektrites: elukoht, vanus, keeleoskus, palgalõhe, ebapiisav toetus omastehooldajatele, hariduslik ebavõrdsus või palgavaesus. «Kriis näitas, et ebavõrdsuse hind on inimeste elud. Oleme ebavõrdsuse kasvu vastu,» kirjutab erakond. 

«Sotsiaaldemokraatide eesmärk on põhjamaiseid väärtusi tegelikult järgiv Eesti.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles