Tallinna vanalinnast leiti keskaegne adrajälgedega põld

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Arheoloog Rivo Bernotas leidis Vene tänaval toimuvatel kaevamistel nii 13. sajandi adrajäljed kui ka 19. sajandi tunnelkollektori.
Arheoloog Rivo Bernotas leidis Vene tänaval toimuvatel kaevamistel nii 13. sajandi adrajäljed kui ka 19. sajandi tunnelkollektori. Foto: Remo Tõnismäe

Tallinna vanalinnas Vene tänaval tehtud kaevetööde käigus sattusid arheoloogid leiule, mida keegi ei osanud oodata.

See, et Nikolai kiriku juures on hästi säilinud keskaegne kultuurkiht, oli ette teada. «Kui nüüd hakati kiriku juures küttetorustikku ehitama, siis loomulikult tuligi see kultuurkiht välja ja seal on mitmesuguseid leide. Kõige sensatsioonilisem oli, et looduslikul maapinnal on adrajäljed. See tähendab, et praeguse tänava kohal on kunagi põldu peetud,» rääkis linnaplaneerimise ameti muinsuskaitse osakonna arheoloog Ragnar Nurk.

Päris kindlat dateeringut tema sõnul veel ei ole, aga alumiste kihtide leiud pärinevad ilmselt 13. sajandist. Ei saa isegi kindlalt öelda, kas linnamüür oli sel ajal juba ehitatud või mitte. Praeguse Vene tänava asemel oli sadamasse viiv tee, mis kaldus Vene tänava koridorist nii palju kõrvale, et seal kõrval oli ruumi isegi põllupidamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles