Rektorid õigusteadlaste pöördumisele: konkurentsi keelustamine ei paranda õigusteaduse kvaliteeti

Elo Mõttus-Leppik
, Otse Postimehest saatejuht
Copy
Tiit Land ja Tõnu Viik.
Tiit Land ja Tõnu Viik. Foto: Kollaaž

Tallinna Ülikooli rektori Tõnu Viiki ja Tallinna Tehnikaülikooli rektori Tiit Landi hinnangul ei tooks õigusõppe koondamine ühte ülikooli kaasa õigushariduse kvaliteedi paranemist.

«Konkurentsi administratiivne keelustamine võiks viia ühe tugevama õigusõppe keskuse tekkimiseni juhul, kui allesjäänud üksus liidaks endaga nii seniste üksuste parimad inimesed kui ka nende rahalised ressursid. Paraku ülikoolidevahelisi ja sisemisi rahajagamise mehhanisme arvestades võib öelda, et õigusteaduse sulgemine ühes ülikoolis ei vii iseenesest õigusteaduse olukorra paranemisele teises ülikoolis ei finantsilise ega inimvara liitumise mõttes,» selgitas Postimehele Tallinna Ülikooli rektor Tõnu Viik.

Viiki sõnul ei tohi unustada, et isegi kui raha ja inimesi oleks võimalik liita, siis Eesti õigusruumi teaduslik ja teaduspõhine avalik käsitlemine toimub ainult Eestis ning sellel teemal pole konkurents Eestist väljaspool olevate asutustega võimalik. «Demokraatlikus riigis peaks seetõttu õigusteaduslike koolkondade erinevus olema institutsionaalselt toetatud. Samuti aitab konkurents vähendada tsunftikultuuri tekkimist õiguse valdkonnas, või kui selline on tekkinud, siis aitab konkurents seda tasakaalustada,» ütles Viik.

Tallinna Tehnikaülikooli rektori Tiit Landi sõnul pärsib monopoolse õpetamise õiguse loomine akadeemilist diskussiooni ja heas mõttes konkurentsi, mis mõjub õpetamise kvaliteedile. «Leiame, et kvaliteedi tagab pigem koostöö ülikoolide vahel. Tehnikaülikool vastutab Eestis kõrgetasemelise tehnoloogiaõppe läbiviimise eest ning seoses sellega pakume tehnoloogiaõiguse õpet. Oleme valmis tegema õigusteaduste õpetamisel koostööd teiste ülikoolidega Eestis,» ütles Land.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles