Sajandi lilleleid – Saaremaalt leiti 120 aastat kadunud kaunitar

Ülle Harju
, reporter
Copy
Uues leiukohas Saaremaal kasvab leeder-sõrmkäppi mitmesajal ruutmeetril.
Uues leiukohas Saaremaal kasvab leeder-sõrmkäppi mitmesajal ruutmeetril. Foto: Rainar Kurbel

Saaremaal taimeretkel olnud orhideeuurijad jäid pühapäeval ühele niidule tummalt seisma: mitmesajal ruutmeetril laius 120 aastat Eestimaalt kadunud looduslik orhidee – leeder-sõrmkäpp.

«Selle liigi leidmine on olnud unistus ilmselt kõigile Eesti botaanikutele,» hõiskasid MTÜ Käoraamat liikmed Rainar Kurbel ja Toomas Hirse, kes koos leeder-sõrmkäpa kasvukoha avastasid. «See on ikooniline liik, eriti Saaremaa, aga tegelikult terve Eesti jaoks,» ütles Rainar Kurbel. «Oleme sõitnud Saaremaad mööda ikka priskelt kilomeetreid, aga kui sa käid ja käid aastaid ja ei leia, siis... No öeldakse, et lootus sureb viimasena!»

Taimepopulatsioon on leidjate hinnangul tugev. «Kuna nad on üsna ära õitsenud, on loenduse tulemus üsna ebapädev, aga üle saja kasvab neid seal kõvasti,» märkis Kurbel. «Piltidelt võib jääda mulje, et leeder-sõrmkäpp ongi selline ilmetu kuivik, aga taimed on selleks aastaks juba ära õitsenud ja hakkavad viljuma. Tegemist on muidu superilusa taimega, mis varakevadel Gotlandi ja Ahvenamaa niite kaunistab.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles