Uuring: Eesti inimeste toetus lesbide ja geide õigustele on kasvanud (11)

BNS
Copy
Maskide abil väljendatakse sõnumeid.
Maskide abil väljendatakse sõnumeid. Foto: Agencja Gazeta/Via Reuters

Eesti elanike hoiakud on muutunud LGBT-õigusi toetavamaks, näitab Eesti Inimõiguste Keskuse värske LGBT avaliku arvamuse uuring.

64 protsenti Eesti inimestest toetab kooseluseadust, mis on 15 protsenti enam kui kaks aastat tagasi. Kooseluseaduse pooldajate arv tõusnud nii eesti- kui muukeelse elanikkonna hulgas, näitab kevadel tehtud Turu-uuringute ASi avaliku arvamuse küsitlus.

«Suhtumine LGBT-inimestesse ja nende õiguste tagamise vajalikkusesse on viimase kümnendi jooksul oluliselt paranenud ning suurim muutus on toimunud just viimase kahe aastaga,» ütles Turu-uuringute ASi uuringujuht Liis Grünberg.

Esimest korda on homoseksuaalsust vastuvõetavaks pidajaid oluliselt enam kui neid, kes seda ei aktsepteeri. Küsitlus näitab, et homoseksuaalsust peab pigem või täiesti vastuvõetavaks 53 protsenti Eesti üle 14-aastasest elanikkonnast. 2019. aasta uuringus oli homoseksuaalsus vastuvõetav 41 protsendile vastanutest.

71 protsenti Eesti inimestest leiab, et LGBT-inimesed peaksid olema seadusega kaitstud diskrimineerimise eest lisaks töövaldkonnale ka hariduses, tervishoius ning kaupade ja teenuste kättesaadavuse osas.

Viimasel kahel aastal on märkimisväärselt kasvanud ka Eesti elanike toetus kooseluseadusele. Kui 2019. aastal pooldas seda 49 protsenti vastanuist, siis värske uuring näitab, et 64 protsenti Eesti inimestest toetab kooseluseadust. Enam kui pooled vastanuist leiavad, et kooseluseaduse vastuvõtmine oli oluline samm inimõiguste ja võrdse kohtlemise tagamisel Eestis.

Inimõiguste keskus on LGBT-teemalisi avaliku arvamuse uuringuid avaldanud 2012. aastast. Küsitlusi korraldab iga kahe aasta tagant Turu-uuringute AS ja 2021. aasta uuring on järjekorras viies Eesti LGBT-õigusi puudutav aruanne.

2021. aasta uuring tehti ajavahemikus 1.–18. aprill ja selles osales 1003 inimest.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles