Märt Volmer: viisakast palumisest pole kasu, aeg on taktikat muuta (1)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Märt Volmeri sõnul otsib välisministeerium kontakti Soome ajakirjandusega.
Märt Volmeri sõnul otsib välisministeerium kontakti Soome ajakirjandusega. Foto: Sander Ilvest

Välisministeeriumi asekantsler Märt Volmer tunnistas Postimehe otsesaates, et ministeeriumi töö Eesti-Soome rändeprobleemi lahendamiseks on olnud küll intensiivne, aga liiga viisakas ja avalikkusele teadmata.

Millised on viimased arengud? Surve nii kodu- kui välismaalt on Soome valitsusele sedavõrd suur, et lihtsalt tuleb Eesti-Soome rändeprobleemiga tegeleda?

Jah. Lisaks survele on ka olukord palju muutunud. Eesti nakatumisnäitaja läks täna alla saja. Soome valitsusel jääb loogilisi põhjendusi piiranguid veel hoida järjest vähemaks. Ühelt poolt siis meiepoolne surve ja teiselt poolt ka nende enda inimesed – ametiühingud ja turismitööstus on mures. Muidugi ka laevad ja sadamad, sest see viimane otsus jättis nemad täitsa kuivale. Kõik see kokku peaks looma taustsüsteemi, kus Soome valitsusel oleks mõistlik hakata neid piiranguid vähendama.

Soome valitsus valmistab ette võimalikku piirangute leevendamist. Kristallkuuli meil ei ole, et seda ennustada, aga mida ütleb kõhutunne?

Soomlased viitasid sellele, et neil on oma väljumisstrateegia, mille põhjal avatakse esmalt lennuliiklus ja siis teised liikluse viisid. Ega soomlastega rääkides neist väga aru ei saa. Nad on nagu eestlased – raske on ridade vahelt lugeda. Vähemalt nendest töögrupi tasandi kontaktidest soomlastega sellist arusaamist, et piirangute leevendamine oleks välistatud, ei olnud. Aga ega enne ei tea, kui Soome valitsus otsuse langetab.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles