Tartus mälestatakse juuniküüditamise ohvreid

BNS
Copy
Mälestamine
Mälestamine Foto: Tartu linnavalitsus

14. juunil on Eestis leinapäev, mil hoitakse meeles rohkem kui 10 000 juuniküüditamise ohvrit ning kõiki Nõukogude okupatsioonivõimude tõttu hukkunud Eesti inimesi - Tartu linn mälestab esmaspäeval juuniküüditamist tseremoonia, näituste ja dokumentaalfilmi õhtuga.

Sel aastal möödub juuniküüditamisest 80 aastat ning Tartus mälestatakse selle ohvreid Murtud Rukkilille monumendi juures esmaspäeval kell 11. Tseremoonial esinevad Tartu linnapea Urmas Klaas, Tartu Memento esimees ja Tartu aukodanik Enn Tarto ning tartlane ja 1941. aastal küüditatu Ants Jaanson. Päevapalve loeb Piiskop Joel Luhamets ning mälestuskivi juurde asetatakse pärjad.

«80 aasta tagune kuritöö puudutas valusalt kogu Eesti rahvast. Me mälestame leinapäeval juuniküüditamise ohvreid ja mõtleme meie võimalustele elada oma elusid nii, et sellised kuritööd ei korduks,» ütles linnapea Urmas Klaas.

Leinapäeval saab kell 11 kuni 17 tasuta külastada Pepleri tänaval asuvat KGB kongide muuseumit.

Samal õhtul kell 18 linastub Tartu Ekraani kinos režissöör Riho Västriku uus lühidokumentaal Patarei merekindluse ajaloost. Eesti Mälu Instituudi tellimusel valminud eksperimentaalne dokfilm «Patarei» viib vaataja ajarännakule Patarei merekindlusse. 20. sajandil oli hoone kasutusel vanglana, kus totalitaarsed režiimid vangistasid tuhandeid süütuid inimesi. Filmi idee põhineb fantaasiamängul «Kui need seinad räägiksid». Jutustajaks on fiktsionaalne kinnipeetu, kes on justkui unustatud terveks sajandiks Patareisse. Jutustaja tekst põhineb erinevate reaalsete inimeste kaasustel. Filmiõhtul näidatakse ka Imbi Paju filmi «Tõrjutud mälestus». Kohaletulnutega vestlevad filmi režissöör Riho Västrik ja režissöör Imbi Paju. Vestlust juhib Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige Martin Andreller.

Pühapäeval kutsub Eesti Rahva Muuseum küüditamise mälestuspäeva puhul mõtisklema ja osalema ERM-i YouTube'i kanalil https://www.youtube.com/user/Eestirahvamuuseum kui ka muuseumis.

Ülekanne ERM-i veebikanalil algab muuseumi direktori Alar Karise pöördumisega. Seejärel heidetakse pilk 16-aastase koolipoisina koos emaga Novosibirski oblastisse küüditatud ja sealt 19 aastat hiljem kodumaale tagasi jõudnud Voldemari pärandile ERM-i kogudes. Vaadata saab koostöös Memento Rakvere Ühinguga valminud dokumentaalfilmi «Meie mäletame! Meie mälestame!» saatusekaaslaste ühistundest, mineviku hoidmisest ja mälutööst.

Tartu linn palub tartlastel heisata esmaspäeval, 14. juunil leinalipud. Kõik on oodatud osalema leinapäeva mälestusüritustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles