Alaealised tohivad vaktsiini-otsuseid ise teha (6)

Copy
13aastane USA Connecticuti orariigi elanik Charles Muro tähistab mais vaktsineeritud saamist. Perearstid leiavad, et Eestiski peaksid suured lapsed saama vaktsineerimise üle ise otsustada.
13aastane USA Connecticuti orariigi elanik Charles Muro tähistab mais vaktsineeritud saamist. Perearstid leiavad, et Eestiski peaksid suured lapsed saama vaktsineerimise üle ise otsustada. Foto: JOSEPH PREZIOSO

Eestis on vaktsineerimine vabatahtlik, laste ning piiratud teovõimega isiku vaktsineerimise üle otsustab lapsevanem või tema seaduslik esindaja, seisab eesti.ee veebilehel. Ometi võib sotsiaalministeeriumi sõnul alaealist patsienti vaktsineerida üksnes tema enda nõusolekul, kui ta on võimeline poolt- ja vastuväiteid vastutustundlikult kaaluma.

Perearst Diana Ingerainen kirjeldas olukorda Järveotsa perearstikeskuses, kus vanemad keelduvad ikka lapsi vaktsineerimast, kuigi laps ise on sellega nõus. «Üks põhilisemaid vanemate keeldumisi on emakakaelavähivastasest vaktsiinist. Mulle tundub, et vanemad annavad kas mugavusest või süvenematusest väga lihtsalt keeldumise, kuigi laps ise on valmis vaktsiini saama,» rääkis Ingerainen.

Kas alates 14. eluaastast võiks noorel olla õigus ise otsustada, kas ta tahab end vaktsineerida või mitte? «Jah, ma olen selles kohe veendunud,» vastas Ingerainen.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles