Prokurör tahab Marti Kuusikule tingimisi kolme kuu pikkust vangistust (6)

BNS
Copy
Marti Kuusik Rakvere kohtumajas.
Marti Kuusik Rakvere kohtumajas. Foto: Ain Liiva

Viru ringkonnaprokuratuuri vanemprokurör Sirje Merilo vaidlustas Tartu ringkonnakohtus endise väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri Marti Kuusiku perevägivalla süüasjas õigeksmõistmise ning taotleb tema süüdimõistmist ja talle tingimisi kolme kuu pikkuse vangistuse mõistmist.

Prokurör taotleb apellatsioonis Viru maakohtu Rakvere kohtumajas 28. mail tehtud õigeksmõistva otsuse täies ulatuses tühistamist, Kuusiku süüdimõistmist ning talle tingimisi kolmekuulise vangistuse mõistmist katseajaga üks aasta.

Ühtlasi leiab prokurör, et ringkonnakohus peaks tühistama Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri jälitustoimingu loa õigusvastaseks tunnistamise ning tunnistama selle loa õiguspäraseks.

28. mail leidis Viru maakohus, et Marti Kuusiku süü ei ole tõendatud ning mõistis ta õigeks.

«Vaidluskoht on see, kas süüdistatav Marti Kuusik pani toime talle süüks arvatava kuriteo või kuritegu aset ei leidnudki. Ükski istungil üle kuulatud tunnistajatest ei ole pealt näinud seda, kuidas väidetav kuriteosündmus aset leidis,» lisas kohtunik.

Kohus leidis, et tunnistajate ütlused, millele süüdistuses toetuti, on kaudsed tõendid.

«Käesolev kriminaalasi on selles mõttes erandlik,» märkis ka kohus, kuna kannatanu tunnistajapinki ei tulnud. Lisaks ka ekspertiis ei kinnitanud võimaliku kuriteo toimepanemist.

Kohus tunnistas õigusvastaseks Viru ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Ene Timmi antud jälitustoimingu loa.

Seda, et kannatanu ei esitanud kuriteoteadet, arvestas ka kohus ja jättis seetõttu menetluskulud riigi kanda.

Kohtupidamine toimus kinniste uste taga, mistõttu istungitel toimuva kohta avalikkusele teavet ei antud.

Prokurör Sirje Merilo taotles märtsis toimunud kohtuvaidluses Kuusiku süüdimõistmist kehalise väärkohtlemise süüdistuses ning talle tingimisi vangistuse mõistmist. Kuusiku kaitsjad Küllike Namm ja Kristiina Lee taotlesid Kuusiku õigeksmõistmist kogu süüdistuse ulatuses.

Marti Kuusik end süüdi ei tunnista, samuti on vägivalda eitanud kannatanuks tunnistatud tema endine elukaaslane Karin Kuusik.

Kuusiku suhtes alustati kriminaalmenetlust 2019. aasta 29. aprillil tema kohta meedias esitatud väidetava koduvägivalla kahtluse uurimiseks.

Süüdistuse kohaselt lõi Marti Kuusik 28. detsembril 2017. aastal omavahelise tüli käigus jalaga kannatanule vastu kätt, tekitades talle vähemalt neli nädalat kestva kehavigastuse.

Väliskaubandus- ja infotehnoloogiaminister Kuusik lahkus seepeale ametist, jõudes minister olla kaks päeva.

Kuusik kinnitas, et tema vastu meedias esitatud süüdistused on laim. Tagasiastumist põhjendas Kuusik sellega, et soovib tagada ametisse astunud valitsusele töörahu ning keskenduda kriminaalasjas enda kaitsmisele ja oma hea nime taastamisele.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles