Tapal kadunud eakas vanahärra leiti abitus seisus loomaaedikust

Brita-Maria Alas
Copy
Politseipatrull.
Politseipatrull. Foto: Jürgen Puistaja

Politsei käivitas Tapa vallas otsingu leidmaks hooldekodust teadmata suunas lahkunud vanahärrat. Mees leiti ühest loomaaedikust, kus ta abitult mudas pikali maas lebas.

Pühapäeva õhtul sai politsei teate, et Tapa vallas on hooldekodu territooriumilt teadmata suunas lahkunud 74-aastane vanahärra. «Teadmises, et piirkond on härrale täiesti võõras ning tal on tõsiseid mäluprobleeme, oli risk kõrge, et omal käel ta hakkama ei saa ning võib üksipäini seigeldes eluohtlikku olukorda sattuda,» kirjeldas Rakvere politseijaoskonna juht Katrin Satsi.

Politsei käivitas mehe otsingud ning patrullid asusid hooldekodu ümber jäävaid kohti kontrollima, kuhu mees liikuda võinuks. «Otsinguid raskendas asjaolu, et ei olnud teada ühtki viidet mehe võimalikust liikumissuunast. Hajaasustatud piirkonnas pole paraku kuigi palju ka neid, kellelt abistavat infot küsida. Otsinguid alustame alati lähiperimeetrist, kuid kogemus näitab, et eakad läbivad vapralt ka pikki vahemaid. Teinekord isegi kümneid kilomeetreid,» märkis Satsi.

Veidi enne südaööd õnnestus patrullil otsitav mees üles leida. Mees oli teadvusel, kuid kurtis külmatunde üle. «Härra oli ühe laudakompleksi juures loomaaedikusse mudasse pikali maha kukkunud ning lebas seal abivajavas seisundis,» kirjeldas jaoskonnajuht. Eakas mees anti meedikute hoole alla, kes tuvastasid tal kerged alajahtumise tunnused. Esmaabi andmise järel toimetati ta tagasi hooldekodusse.

«Siiras rõõm, et vanahärra õnnestus elusalt leida. Arvestades tema tervislikku seisundit, ei oleks ta kiire abita kuigi kaua enam vastu pidanud,» möönis Satsi. Traagiliste tagajärgede ennetamiseks soovitab jaoskonnajuht panna eakate lähedaste taskusse positsioneerimisseade. «Netivõrgus oleva mobiiltelefoni kõrval, mille liikumist saab teatud äppidega samuti jälgida, on müügil näiteks ka soodsa hinnaga käekellasid, mis võimaldavad vajadusel inimese asukohta jälgida,» soovitas ta.

Sel aastal on politseile laekunud ligi 1600 teadet kadunud või eksinud inimestest. Mullu samal ajaperioodil oli selliseid teateid üle 1900.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles