Rahvusvahelise politseioperatsiooniga tabati Eesti juveeliröövlite jõuk

Andres Einmann
Copy
Austria politseinikud Innsbruckis.
Austria politseinikud Innsbruckis. Foto: Johann Groder / APA / AFP / Scanpix

Rahvusvahelise politseioperatsiooni raames peeti kinni kaheksa inimest, keda kahtlustatakse kuulumises juveelipoodide röövimisele spetsialiseerunud Eesti jõuku.

Austria uudisteagentuuri APA andmetel viis vahistamisteni Itaalia politsei algatatud juurdlus 2017. aastal Veneetsias aset leidnud röövikatse uurimiseks. Jõuk tahtis märtsis 2017 röövida Püha Markuse väljakul asuvat juveeliäri. Röövi ettevalmistamise käigus paigutasid kurjategijad kellatorni alla ja ühele väljakuäärsele tänavale suitsupommid, mis tekitasid turistide seas paanikat. Üks turist kutsus politsei ja röövlid põgenesid saagita sündmuskohalt.

Itaalia politsei kaasas uurimisse Austria, Prantsusmaa, Eesti ja Soome kolleegid. Uurimine selgitas, et Eesti röövlijõuk tegutses kogu Euroopas ning oli keskendunud juveeliäride röövidele. Jõuk tekitas röövidega üle miljoni euro kahju, kirjutab Puls24 viitega uudisteagentuurile APA.

The Guardiani teatel röövis jõuk 2016. aastal juveeliäri Prantsusmaal Korsika saarel Bastias.

Austria Tirooli liidumaa kriminaalameti andmetel oli jõuk seotud ka 2017. aasta oktoobris Innsbruckis aset leidnud juveelirööviga. Kirveste ja ühe püstoliga relvastatud neli meest röövisid Innsbrucki kesklinnas Marie Theresa tänaval juveeliäri. Kolm kurjategijat tabati ja kohus mõistis nad 2018. aastal vangi. Neljas röövel jäi tabamata.

Tirooli kriminaalamet ei kommenteerinud uurimise huvidele viidates, kas rahvusvahelise koostöö raames kinni peetud isikute seas on ka mees, kes jäi nelja aasta eest Innsbruckis toimunud röövi järel tabamata.

Kahtlustatavad peeti kinni mullu sügisel

Keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo juht Ago Leis ütles, et  keskkriminaalpolitsei ametnikud pidasid 2020. aasta sügisel Eestis kinni viis inimest, keda oli alust seostada mõni aasta varem toime pandud relvastatud röövidega Kesk-Euroopas.

«Austrias, Itaalias ja Prantsusmaal toimunud röövid olid sarnase käekirjaga ning sündmuskohtadel kogutud info andis alust arvata, et kurjategijad on seotud Eestiga. Europoliga koostöös aitasime riike nende uurimises, vahetasime kontrollisime kogutud infot. Tuvastasime rööviga seotud isikud ning Euroopa vahistamismääruse alusel pidasime nad kinni, kuulasime üle, otsisime läbi nende kodud ja andsime isikud välja,» rääkis Leis.

Üks kahtlustatav peeti kinni Soomes. Kaks inimest peeti kinni vahetult pärast kuritegusid Austrias. Kahtlustatavad on varem kriminaalkorras karistatud.

«Sellised röövimiselt on tavaliselt organiseeritud ning kurjategijad värvatakse neid toime panema. Rööve planeeritakse ette, tutvutakse kohapealse olustikuga ning läbi mõeldakse põgenemisteed. Antud juhul kasutati röövidel ka relvi ja tähelepanu hajutamiseks suitsupomme. Rahvusvaheline koostöö on selliste kuritegude uurimisel väga oluline,» rõhutas Leis.

Ta lisas, et isegi kui kahtlustatavaid ei õnnestu tabada kuumadel jälgedel vahetult pärast kuriteo toimepanemist, teevad õiguskaitseasutused Euroopas alati koostööd ja vahetavad infot ning varem või hiljem tuleb tehtu osas vastutust kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles