Kõrvalnähtude korral ei pea enam süsteemi vastu võitlema (3)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Koroonavaktsiin.
Koroonavaktsiin. Foto: Sander Ilvest

Kuigi alles läinud nädalal oli ametlik seisukoht, et vaktsiinide kombineerimist ei lubata, otsustas immunoprofülaktika eksperdikomisjon, et esimesele doosile järgnenud raskete kõrvalmõjude korral on see siiski lubatav.

Erinevalt läinud nädala alguse seisust on süsteemi tekkinud mingil määral paindlikkust – arsti otsusel on kombineerimine nüüd lubatud. Selle tõi eile pressikonverentsil välja ka terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma.

Ka vaktsineerimisjuht Marek Seer ütles Postimehele, et üldjuhul tuleks vaktsineerimine viia lõpule sama vaktsiiniga, millega alustati.

«Minu sõnum on kõigile: inimesed, ärge jätke vaktsineerimist pooleli, ainult nii on võimalik saada tõhus kaitse. India ehk Delta tüve vastu kaitsevad kõik Eestis kasutuses olevad vaktsiinid, sh ka AstraZeneca, aga eeldusel, et tehtud on mõlemad doosid. Kellel olid kõrvalnähud ja kahtlus, kas teist doosi teha, tasub nõu pidada arstiga. AstraZeneca puhul on teise doosi kõrvalnähud üldjuhul väiksemad, Pfizeri puhul vastupidi. Nii et poole kuuri pealt vaktsiini muutmine tuleb väga hoolega läbi kaaluda,» rõhutas Seer Postimehele saadetud kommentaaris.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles