Maailmakongressi töö möödub karu pilgu all

Margus Parts
, toimetaja
Copy
23 soome-ugri ja samojeedi rahva lipud Eesti Rahva Muuseumi peasissepääsu ees. 
23 soome-ugri ja samojeedi rahva lipud Eesti Rahva Muuseumi peasissepääsu ees. Foto: Sille Annuk

Tartus toimuva soome-ugri rahvaste VIII maailmakongressi teine päev lõi käima kohtumise töise osa, kuid teemaarutelude kõrvalt leiab ka omajagu krutskeid.

Eesti Rahva Muuseumi peaukse ees lehviva 23 soome-ugri ja samojeedi rahva lippude alt läbi jalutades on hästi tunda, et vähemalt nendeks kolmeks päevaks on tegu kõigi soome-ugri rahvaste paigaga – ka nende omaga, kes ei saanud poliitiliste, viiruse- või muude piirangute tõttu 16.–18. juunil Tartus olla.

Seda tunnet kinnitab ka ukse juures aatriumis peesitav suur pruun karu, kes saabus Tartusse Venemaalt. Karu on kõigi soome-ugri rahvaste maailmapildis suure tähtsusega, mõned peavad teda isegi inimese lähisugulaseks. See konkreetne magav mõmmik on aga pärit Tretjakovi galeriist ja selle valmistas teatrikunstnik Maria Tregubova.

Sümboolselt võib öelda, et nagu tihtilugu soome-ugri rahvaste elus, tuleb ka nüüd kongressile saabudes karust mööda pääseda. Mõnel delegaadil see ei õnnestunud, näiteks peeti Eesti piiril kinni ja saadeti tagasi mitu osalema pidanud ingerisoome delegaati. Mõned rahvad otsustasid poliitiliste pingete tõttu üldse tulemata jätta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles