Siseministeerium: osade kuritegude lahendamine muutub võimatuks (4)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Praegune regulatsioon sattus kahtluse alla tavalise varguse tõttu, mille tõendamiseks varga sideandmeid välja küsiti.
Praegune regulatsioon sattus kahtluse alla tavalise varguse tõttu, mille tõendamiseks varga sideandmeid välja küsiti. Foto: Madis Veltman

Riigikohus otsustas reedel, et kuritegude uurimiseks ei või küsida telefoniside andmeid, mida sideettevõtted peavad säilitama, sest Eestis kehtiv andmete laussäilitamise ja kasutamise kord on vastuolus Euroopa Liidu õigusega. Riigi peaprokuröri, justiitsministeeriumi ja siseministeeriumi hinnangul võib otsuse valguses tõendite kogumine muutuda võimatuks.

Riigikohtu otsuse põhjal ei ole ei prokuratuuril ega ka kohtul õigust teha sideettevõtetele päringuid, et saada kuritegude uurimiseks telefonide kõneliikluse ja asukohaandmeid, mida talletatakse elektroonilise side seaduse alusel süüteomenetluse huvides.Tõendina tohib erandjuhul kasutada ainult andmeid, mis on välja küsitud enne Euroopa Kohtu eelmise aasta 6. oktoobri otsust kohtuasjas La Quadrature du Net. Otsuse järgi tohib politsei aga endiselt küsida sideettevõttelt telefoninumbri omaniku nime.

Siseministeeriumi sisejulgeoleku-, korrakaitse- ja migratsioonipoliitika asekantsleri Veiko Kommusaare hinnangul võib riigikohtu otsus avaldada märkimisväärset mõju sideandmete pärimisele kriminaalmenetlustes. Aga kas ja millises ulatuses on edaspidi sideandmete pärimine õiguspärane, vajab riigisiseselt analüüsi. Ometi nendib Kommusaar, et kuritegude toimepanemisel kasutatakse aina enam sidevahendeid. «Sideandmed on paljudel juhtudel olnud asendamatuks vahendiks kuritegude lahendamisel, mistõttu võib riigikohtu otsuse mõjul muutuda selliste kuritegude lahendamine märgatavalt keerulisemaks või isegi võimatuks,» põhjendas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles