Eestisse on viimasel ajal jõudnud palju Kesk-Aasiast pärit tööjõudu

Indrek Ojamets
, reporter
Copy
Eestis võib lühiajaliselt töötada välismaalane, kes seaduslikult viibib ajutiselt Eestis, näiteks viisa või viisavabaduse alusel. Enne tööle asumist peab töötamine olema registreeritud politsei- ja piirivalveametis.
Eestis võib lühiajaliselt töötada välismaalane, kes seaduslikult viibib ajutiselt Eestis, näiteks viisa või viisavabaduse alusel. Enne tööle asumist peab töötamine olema registreeritud politsei- ja piirivalveametis. Foto: Sander Ilvest

Viimasel ajal on politsei pidanud üha rohkem tegelema Kesk-Aasiast pärit tööjõuga seotud probleemidega, nimelt ei toimeta mõned sealt saabunud Eestis seaduslikult ja nende kvalifikatsioon võib teinekord küsitav olla.

Põhja prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalve talituse politseikapten Emeri Põld ütles, et viimased pool aastat on politseile muret valmistanud Kesk-Aasiast, näiteks Usbekistanist tulnud töölised. Põld lisas, et tegemist on just viimasele ajale omase suundumusega. Kesk-Aasiast tulnud tööjõu hulk hakkas kasvama eelmisel aastal, seevastu 2018. aastal oli sealt pärit tööjõudu Eestimaal väga vähe.

Põld märkis, et tööandja ei saa kunagi päris kindel olla, mis on sealt saabunud töötajate oskused, taust ja ehituskvaliteet. Palju on liikvel vahendajaid, kes teevad brigaadide kaupa otsepakkumisi ettevõtetele, olles ise nõus kandma töötamise registreerimise ja reisimisega seotud kulud. Osa mehi kaob peale viisa saamist teel Eestisse ja osal kohale jõudnutest puudub vajalik kvalifikatsioon ja oskused, selgitas Põld.

Eesti keele oskust oleks Kesk-Aasiast pärit töötajalt liiga palju loota, kuid mitmel ei pruugi olla ka vene keele oskust. «Kui ikka oled ehitusobjektil ja tegeled seal tehniliste asjadega ning vestlus käib läbi sõbra, kes vene keelest tõlgib kohalikku keelde, siis päris hea see ei ole,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles