Doktorant: rohepöörde trend toob kaasa uue aja kaevanduste avamise (3)

BNS
Copy
Elektri tootmine Narvas.  Põlevkivi kaevandamine Eesti Energia Narva karjääris.
Elektri tootmine Narvas. Põlevkivi kaevandamine Eesti Energia Narva karjääris. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna tehnikaülikooli geoloogia instituudi doktorandi Vesta Kaljuste sõnul põhjustab maailma energiavajaduse kasvutrend metallide ja mineraaltoorme kaevandamise hüppelise kasvu, kuid samas otsib kaasaegne teadus ja tehnoloogia pidevalt uusi ja loodust säästvaid kasutustehnoloogiaid.

Maapõueteadustes käib praegu elu rohepöörde sildi all, kinnitas TalTechi geoloogia instituudi projektijuht ja doktorant Vesta Kaljuste. «Oleme kokku leppinud CO2 emissiooni vähendamise ja taastuvenergia kasutuselevõtu, aga kõik prognoosid näitavad paarikümne aasta jooksul olulist energiavajaduse kasvu. Päikese- ja tuuleenergiaparkide rajamiseks on vaja erinevaid metalle - nii levinumaid kui haruldasi. Ja jõuamegi maapõue juurde - kaevandamise aktuaalsus ja intensiivsus on taas päevakorda kerkimas,» tõdes Kaljuste.

Ta meenutas, et 2000. aastate alguses hakati maailmas rääkima söeelektrijaamade sulgemisest ja söe kaevandamise lõpetamisest. «See on nüüd Euroopas suuresti tehtud ja minevik. Nüüd oleme sealmaal, kus üldine energia- ja metallide vajaduse kasv tingib uue aja kaevanduste avamist.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles