Rabajärv, käpalised, vesilikud ja astelpaju – Tondiraba loodus üllatab pargi rajajaid igal sammul

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Ain Järve üle rabajärve kulgeval kohalike rajatud sillal, mis jääb ka pargi rajamise käigus alles.
Ain Järve üle rabajärve kulgeval kohalike rajatud sillal, mis jääb ka pargi rajamise käigus alles. Foto: Herman-Erik Isop

Tondiraba pargi rajajad suhtuvad looduskeskkonda lugupidamisega, muuhulgas jääb ehitajatest puutumata ka sealne rabajärv. Kui pargi ühte serva ehitatakse ridamisi spordiväljakuid ja jõulinnakuid, siis teisel pool sekkutakse looduskeskkonda võimalikult vähe.

Kadrioru pargi direktori Ain Järve sõnul ei tea ilmselt suurem osa tallinlasi, et keset Lasnamäed asub ehtne rabajärv. «See ongi Tondiraba, mitte Tondiraba park. Tondiraba on selline kummaline koht, kust on kõigepealt võetud ja hiljem tagasi toodud. Siis on see paik rahule jäetud ja sellest on kujunenud see keskkond, mis siin täna on. Siin on kaevandatud, siit on paekivi ära viidud, turvast ära viidud ja kõiksugu ehitusprahti asemele toodud. Siis on see asi jäetud 20–30 aastaks rahule ja siia on tekkinud selline isetekkeline puistu,» rääkis Järve.

Puistu omapära on tema sõnul see, et kohalikud elanikud on sealt saja meetri kaugusel, suurtes üheksakorruselistes kortermajades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles