Sõrmejäljesüsteem istub pommi otsas (4)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Siseminister Kristian Jaani sõnul võib iganenud süsteem kujuneda kuritegude lahendamisel takistuseks.
Siseminister Kristian Jaani sõnul võib iganenud süsteem kujuneda kuritegude lahendamisel takistuseks. Foto: Mihkel Maripuu

Kui pärast viimast suuremat töökatkestust mai lõpus suudeti olukord veel päästa, siis uut katkemist süsteem sisminister Kristian Jaani (Keskerakond) sõnul enam üle ei elaks – kasutusel on viimased andmesalvestusseadmete ja akude varuosad, mida turult enam ei leia.

2005. aastal võttis kohtuekspertiisi ja kriminalistika keskus (praegu tuntud kui Eesti Kohtuekspertiisi Instituut ehk EKEI) kasutusele uue sõrmejälgede ja peopesade identifitseerimise süsteemi lühendiga AFIS. Uus lahendus parandas sõrmejälgede võtmise kvaliteeti ning võimaldas sisestada ka peopesajälgi. Toona nimetati seda maailma tipptasemel süsteemiks, aga vahepeal on möödunud 16 aastat.

Eesti Reformierakonna fraktsiooni liige Toomas Kivimägi teatas 15. juunil riigikogu puldist, et toosama AFIS on kokkukukkumise äärel. «See on kuude, võib-olla nädalate küsimus, kui seda andmekogu enam ei ole. Kui meil ei ole kurjategijate biomeetrilisi andmeid,» hoiatas ta rahvasaadikuid.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles