SINNA JA TAGASI Igatsedes hästiunustatud vana

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy

Väljend «uus normaalsus» tungib peale; lennufirmade turundussõnumites aina teadustatakse «uuest» reisimisest, uutmoodi maailmaavastamisest (maskid peas ja sertifikaadid käes, sära ikkagi silmis). Kummatigi pole inimesed veel ka «vana normaalsust» unustanud. Kui vapustatud tundus olevat välismaalane, kes läinud nädalavahetusel Tallinnast Frankfurti lennates mu selja taga istus. «Eestlased ei pea maske kandma,» jõudis ta oma reisikaaslasega rääkides aina tagasi Eesti külastamisest kõige eredamalt mällu jäänud elamuseni. «Meie pidime kolme nädala eest küll kandma maske kõikjal, isegi õues!»

Alates 21. juunist võib Eestist taas reisida Soome ka siis, kui selleks pole erilist põhjust. Vaja läheb vaid tõendit, et kaks koroonavaktsiini annust on kätte saadud vähemasti kaks nädalat enne reisi või koroonahaigus viimase poole aasta sees läbi põetud. Areng on muidugi tervitatav, isegi eufooriat tekitav; õhus on raudsete eesriiete murenemise ja müüride murdumise meeleolu otsekui 1989. aasta novembris. Kummatigi tasub meenutada, et veel eelmisel suvel sai Soome reisida ühegi paberita, ühegi erilise lisatingimuseta.

Vanasti Naeratuste Maana tuntud Tai tahab samuti turismindusest osa saada, kuid samas vältida ohtusid, mis farangide laviiniga kaasneks. Hiljuti avaldas Bangkok Post järjekordse plaani riigi turisminduse «ohutuks» taaskäivitamiseks. Lisaks neljale kohustuslikule koroonatestile ja muule bürokraatiale nägi plaan artikli sõnul ette 1. juulist saabuvate täisvaktsineeritud (!) turistide kahenädalast «ettevaatusabinõuna» Phuketi Liivakastis hoidmist. Et turistid Phuketist enne õiget aega jalga ei laseks, plaanitakse artikli järgi neile kinnitada riiki saabudes elektroonilised randmevõrud ning lasta käiku ka Hiinas juba ammu rakendatud näotuvastustehnoloogia. Ilmselt usutakse Tais siiralt, et Euroopa turistide kirg Taid külastada on kasvanud nii vastupandamatuks, et nõus ollakse sisuliselt ükskõik millega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles