Tõestatud: Eesti maasikad on palju puhtamad kui välismaised (1)

Priit Pullerits
Copy
Eesti ja Kreeka maasikas. Enamikul juhtudel on mõlemates taimekaitsevahendite jääke piirnormidest vähem.
Eesti ja Kreeka maasikas. Enamikul juhtudel on mõlemates taimekaitsevahendite jääke piirnormidest vähem. Foto: Gert Tali

Väliselt ei pruugi eri riikidest pärit maasikad suurt erineda, kuid nende sisemus paljastab piiritaguste marjade suurema keemilise töötlemise.

Ajendatuna tõsiasjast, et Eesti maasikatega konkureerivad poes ja turul välismaist päritolu marjad, mida kodumaistest maasikatest ei erista ostjate silmis sageli muu kui soodsam hind, esitas veerand sajandi pikkuse maasikakasvatajakogemusega Helen Kaskema põllumajandus- ja toiduametile spetsiifilise teabenõude, millele saadud vastus teda ei üllatanud.

Tartumaal Nõo vallas maasikaid kasvatav Kaskema eeldas aastate jooksul kuuldule-nähtule toetudes, et väljastpoolt Eestit pärit marjades leidub märgatavalt rohkem taimekaitsevahendite jääke kui neis, mis nopitud Eestimaa põldudelt – ja seda ametlikud andmed ka kinnitavad.

Põllumajandus- ja toiduamet on teinud mullustele Eesti maasikatele ning tänavu Kreekast, Hispaaniast ja Poolast sisse veetud maasikatele analüüse, mille tulemused näitavad, et kõige rohkem esineb taimekaitsevahendite jääke Kreeka ja Poola päritolu maasikates, vastavalt 11 ja 13.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles