Ülinakkav koroona delta tüvi võib põhjustada rasket haigestumist ka vaktsineeritutel (28)

Elo Mõttus-Leppik
, Otse Postimehest saatejuht
Copy
Astra Zeneca Covid-19 vaktsiin. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Astra Zeneca Covid-19 vaktsiin. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo Foto: Dado Ruvic

Venemaal massiliselt leviv koroonaviiruse delta tüvi muutub terviseameti prognooside kohaselt ka Eestis peamiseks tüveks juba juulikuu lõpuks. Viiruse levikut suurendab asjaolu, et Eesti riiki sisenejatelt ei nõuta negatiivset koroonatesti. 

«Delta tüvi on umbes 60 protsenti nakkavam kui briti tüvi. Samuti on täheldatud, et vaktsiinide efektiivsus on madalam kui teiste tüvede puhul. Esmased uurimused on näidanud, et AstraZeneca puhul on kaitse kehvem ja samuti ka Pfizeri ja Moderna puhul on efektiivsus madalam, keskmiselt kuskil 20–30 protsenti. See tähendab seda, et ka kaks vaktsiinidoosi saanud inimesed võivad haigestuda raskelt,» hoiatas terviseameti nakkushaiguste osakonna peaspetsialist Kerstin-Gertrud Kärblane Kanal 2 uudistesaates «Suvereporter».

Kärblase sõnul tuuakse viirus Eestisse sisse ja selle levikut soodustab asjaolu, et Eesti riik ei nõua piiril kohustuslikku negatiivset koroonatesti, isegi mitte Venemaalt tulijatelt.

«Teame, et eelmisel nädalal saabus Venemaalt Eestisse üle 1500 inimese, kes täitsid piiril tervisedeklaratsiooni. Kohustuslikku koroonatesti neilt ei nõuta, küll on aga kohustuslik 10-päevane isolatsioon. Loomulikult sooviks me suurendada testimist piiridel, praegu seda nõuda ei saa,» ütles Kärblane.

Nimelt seisab piiril kohustusliku testi kehtestamine hetkel seadusandluse taga. Tervise- ja tööminister Tanel Kiige sõnul tutvustatakse neljapäevasel kabinetiistungil justiitsministeeriumi tehtud juriidilist analüüsi, mida teha, et riiki sisenejatelt oleks võimalik nõuda negatiivset koroonatesti.

«Seni on selle nõudmine tõesti seisnud õiguslike takistuste taga, mitte sotsiaalministeeriumi soovide taga. See neljapäev peaks valitsuskabinet arutama, kas meil on vaja mingeid seadusi muuta või piisab valitsuse korraldusest, et negatiivse testi nõue kehtestada. Kindlasti kõrgema nakatumistasemega riikidest saabujatelt oleks seda nõuda mõistlik,» selgitas Kiik.

Samas rõhutas minister veel, et kui negatiivse testi nõudmiseks piiril tuleb muuta seadusi, lükkub selle kehtestamine alles sügisesse, mil tuleb uuesti kokku riigikogu.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles