Amet kontrollis Pärnus ja Tartus maasikate päritolu

BNS
Copy
Maasikad.
Maasikad. Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Põllumajandus- ja toiduamet (PTA) jätkas Pärnu ja Tartu turul maasikate päritolu ja märgistuse üle-eestilist kontrolli ausa konkurentsi tagamiseks; Pärnus tehti ühele müüjale sunniraha hoiatus ning maasikad kõrvaldati müügilt ning Tartus alustati ühe müüja suhtes menetlust.

PTA kommunikatsiooniosakonna nõuniku Elen Kurvitsa sõnul kontrolliti maasikareidil saate-, ostu- ja müügidokumente, sealhulgas muid päritolu tõendavaid dokumentatsioone. «Maasikamüüjad peavad järelevalveametnikule esitama müügikohas saatedokumendi, mis peab vastama nõuetele ja olema sisuliselt korrektne,» selgitas ta pressiteates.

Amet juhib muu hulgas tähelepanu, et kasvatajad, kes müüvad enda kasvatatud marju, ei ole tihtipeale teadlikud, et marjade kohta tuleb pidada arvestust. «Juhul kui kasvatad ja müüd oma marju, siis tuleb pidada arvestust ning esitada saatedokument,» toonitas nõunik.

Kontrollid toimusid teisipäeval, 29. juunil Pärnu ning Tartu turul. Kokku kontrolliti 25 müüjat, sealhulgas Pärnu turul kontrolliti üheksat müüjat ning Tartu turul 16 müüjat.

Põhilised mittevastavused Tartu ja Pärnu turul seisnesid selles, et poldud ametit oma tegevusest teavitatud ning mõningatel juhtudel ei olnud kohapeal edasimüüjatel ette näidata nõuetekohaseid saatedokumente. «Tartus olid ühe müüja saatedokumendid puudulikud ja Pärnus määrati ühele müüjale sunniraha hoiatus, sest kaup ja saatelehed ei läinud kokku. Menetlus nende suhtes käib,» märkis Kurvits.

PTA hinnangul oli positiivne see, et toodete märgistus vastas nõuetele ning turu külastajad suhtusid kontrollidesse toetavalt ja heakskiitvalt. Amet jätkab kontrollide ja tulemuste avalikustamisega ka edaspidi. PTA teeb hooaja kokkuvõtte septembris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles