Panetta kutsus rahvusvahelist üldsust Afganistani vägesid rahastama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Leon Panetta ja välisminister Hillary Clinton Münchenis julgeolekukonverentsil.
USA kaitseminister Leon Panetta ja välisminister Hillary Clinton Münchenis julgeolekukonverentsil. Foto: SCANPIX

USA kaitseminister Leon Panetta kutsus täna rahvusvahelist üldsust aitama üleilmsest majandussurutisest hoolimata rahastada tugevate Afganistani julgeolekujõudude loomist.

Afganistani julgeolekujõudude (ANSF) koosseis peaks kasvama 352 000 meheni, kui sealne valitsus võtab 2014. aasta lõpus rahvusvahelistelt vägedelt üle julgeoleku tagamise riigis.

«Kestliku julgeoleku tagamiseks vajab ANSF piisavat rahalist toetust,» ütles Panetta Müncheni julgeolekukonverentsil, meenutades, et rahvusvaheline üldsus lubas detsembris Bonni konverentsil Afganistani toetada.

USA prognoosi kohaselt kulub lähiaastatel Afganistani julgeolekujõudude koolitamiseks ja varustamiseks umbes kuus miljardit dollarit aastas. Washington ootab lisaks USA osale rahvusvaheliselt üldsuselt pärast 2014. aastat panustamist ühe miljardi dollariga.

«Ma tean, et me oleme kõigi ISAF-i riikide eelarvepiiranguid arvestades tugeva surve all toetuse vähendamiseks,» ütles Panetta. «Ent isegi kui me püüame leida võimalusi ANSF-i kulude vähendamiseks aja jooksul, ei saa me oma lubadusi kärpida ega oodata, et teised riigid meie jäetava augu täidaksid. Me peame tegema kõik, et Afganistani julgeolekujõude toetada.»

Afganistani julgeolekujõudude suurus pikemas plaanis ning selle ülalpidamiskulud on peateemaks ka NATO maikuisel Chicago tippkohtumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles