AADRESS VÕÕRAS LINNAS. Ükssarvikud upitavad väliseesti restorani uuesti jalule

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Stockholmi Eesti Maja uue restorani logo on täis sümboleid nagu sai rosinaid. FOTO: Erakogu
Stockholmi Eesti Maja uue restorani logo on täis sümboleid nagu sai rosinaid. FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Ester on juudi naisenimi ning seda nime kannab ka Stockholmi Eesti Maja (Wallingatan 34) restoran, mille söögikoha uus peremees Raul Lindemann plaanib avada augustis. 

«Sain pakkumise restoran üle võtta koha eelmiselt omanikult, võtsin kaks nädalat mõtlemisaega ja vastasin jaatavalt,» ütleb Lindemann, kes tegutseb restos ka koristaja ja kokana. Kuid miks ikkagi Ester? Selgub, et rootsi keeles on see umbes sama hooletu slänginimetus kui eesti keeles «venku», käies paraku eestlaste kohta; seega on nimi täis peidetud tähendusi.

Sümboliterohke on ka restorani uus ükssarvikutega logo ning 3. juulil aset leidev eksootikahõnguline tantsupidu «Cuba Libre» mõjub väliseestlaskonnale sageli omistatud konservatiivsust arvestades ehk kerge üllatusena. Nooremat rahvast juba varasem pidu aga tõmbas ning teisalt on traditsioonidelgi uues restoranis oma koht: päästetud on hulk eestikeelset kirjandust ning asutuse ruumid kannavad nimesid Saue söögituba, Presidendi tuba ja Tallinna tuba. Koos on seega uus ja iidne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles