Kaht PERHi arsti kahtlustatakse altkäemaksu võtmises (3)

Brita-Maria Alas
Copy
PERH ehk Põhja-Tallinna Regionaalhaigla peahoone õhtupimeduses.
PERH ehk Põhja-Tallinna Regionaalhaigla peahoone õhtupimeduses. Foto: Madis Veltman

Kaht Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) ortopeediakeskuse arsti kahtlustatakse riigihangete nõuete rikkumises ja altkäemaksu võtmises, üht neist ka kelmuses. Arstid on tänaseks puhkusel ja haigla teeb edasised otsused lähtuvalt uurimise arengutest.

Põhja ringkonnaprokuratuurist kinnitati Postimehele, et möödunud kuu keskpaigas viisid keskkriminaalpolitsei ametnikud läbi menetlustoiminguid kahe PERHi ortopeediakeskuse arsti suhtes, keda kahtlustatakse riigihangete teostamise nõuete rikkumises ja altkäemaksu võtmises. Ühte neist kahtlustatakse lisaks ka kelmuses.

Kelmuse kahtlustus seisneb haiglale ja haigekassale ebaõige ettekujutuse loomises.

18. juunil toimus läbiotsimine, sealhulgas haigla ametiruumides. Samal päeval kuulati kahtlustatavad ka üle. Arstid vabastati pärast menetlustoiminguid ning nende pikemaks kinnipidamiseks või vahistamiseks ei ole prokuratuuri teatel põhjust.

Uurimine puudutab kahte riigihanget, milles kahtlustuse kohaselt anti eelis konkreetsele ettevõttele ning rikuti riigihangete seaduse nõudeid. Samas ei ole altkäemaksu võtmise episoodid seotud riigihangete nõuete rikkumisega.

Menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo ja juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Hinnatud erialaspetsialistide asendamine on haiglale keerukas

PERHi juhatuse esimehe Agris Peedu sõnul on haigla politseiga igakülgset koostööd teinud. «Tervishoiusüsteemis on aastaid tegeletud töötajate korruptsiooniohu teadlikkuse tõstmisega ning loomulikult oleme meile teatavaks saanud info valguses pettunud,» sõnas ta. 

Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu.
Regionaalhaigla juhatuse esimees Agris Peedu. Foto: Dmitri Kotjuh

Mõlema arsti puhul on Peedu teatel tegemist kõrgesti hinnatud erialaspetsialistidega ning nende erialase spetsialiseerumise tõttu nende asendamine haigla jaoks keerukas ja aeganõudev. Siiski jäid Peedu sõnul mõlemad arstid ilma õigusest osaleda hankekomisjonide töös ning õigusest tegeleda lepingute ja arveldustega.

«Saame öelda, et haigla esindaja suhtles mõlema arstiga pärast seda kui nad vabanesid menetlustoimingutelt ning mõlemad arstid suundusid ka seejärel koheselt puhkusele,» ütles Peedu ja lisas, et haigla on kontaktis uurimisorganitega ja teeb edasised otsused lähtudes uurimise edasistest arengustest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles