Paet: EL peab keskenduma Arktikas kiiresti toimuvatele muutustele

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Urmas Paet (Reformierakond, Uuenev Euroopa)
Urmas Paet (Reformierakond, Uuenev Euroopa) Foto: Sander Ilvest

Euroopa Parlamendi väliskomisjon kiitis heaks raporti Arktika arengute ja julgeolekuriskide kohta ning Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet (RE), kes on Arktika-raporti variraportöör, rõhutas, et kliimasoojenemine mõjutab Arktikat kiiresti ja tõsiselt.

«Parem ligipääs maavaradele ja uued laevateed meelitavad piirkonda riike kõikjalt maailmast,» ütles Paet. «Kuivõrd Arktika geopoliitiline tähtsus on tõusuteel, peab ka Euroopa Liit uuendama Arktika-poliitikat. Seda enam, et ka ELis on Arktika riike. Selle raportiga annab Euroopa Parlament oma suunised Euroopa Komisjonile,» lisas ta.

Paeti sõnul on oluline, et Euroopa Arktika-poliitika võtaks arvesse uut julgeolekuolukorda. «See on teema, millest seni on püütud natuke kõrvale vaadata, aga nüüd on asjad muutumas.»

Arktika on seni olnud rahulik rahvusvahelise koostöö piirkond. «Samas teeb ettevaatlikuks kahe autoritaarse riigi - Hiina ja Venemaa - sealne tegevus. Venemaa militariseerib oma Arktika alasid ning Hiina on alustanud jõupingutusi oma positsiooni tugevdamiseks Arktikas eesmärgiga saada polaarjõuks,» ütles ta.

«Seetõttu ei saa ka Euroopa lihtsalt lootma jääda senise rahuliku olukorra loomulikule jätkumisele, vaid peame kõiki neid arenguid arvesse võtma,» ütles Paet ning lisas, et ELi eesmärgiks peab jääma rahumeelse ja keskkonnasõbraliku Arktika hoidmine ning adekvaatne reageerimine keskkonnamuutustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles