Venemaa kuulutas konsul Mart Lätte soovimatuks isikuks (14)

Copy
Venemaa lipp.
Venemaa lipp. Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS

Venemaa kuulutas Eesti Peterburi peakonsulaadi konsuli Mart Lätte kolmapäeval persona non grata'ks ning kohustas teda lahkuma Venemaa territooriumilt 48 tunni jooksul, vahendas Interfax Vene välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova sõnu.

Mart Lätte peab Venemaa territooriumilt lahkuma 48 tunni jooksul. Täna kutsus Venemaa välisministeerium välja Eesti Moskva-saatkonna nõuniku Ulla Uibo. 

«7. juulil kutsuti Venemaa välisministeeriumi Eesti saatkonna ajutine asjur Ulla Uibo. Vene pool esitas otsustava protesti seoses Eesti peakonsulaadi Peterburis konsuli Mart Lätte tegevusega luureandmete kogumisel, mis ei sobi kokku tema diplomaatilise staatusega,» teatas Maria Zahharova. 

Eesti välisministeeriumi kommentaari kohta, et Lätte kinnipidamine oli seadusvastane ja provokatsiooniline ning talle esitatud süüdistused alusetud, ütles Zahharova, et Eesti ajutisele asjurile olevat osutatud, et taolised katsed olukorda vales valguses kujutada on lubamatud.

Eesti välisministeeriumi kommunikatsiooni juht Aari Lemmik kinnitas Postimehele, et Vene välisministeerium andis Eesti saatkonna diplomaadile üle noodi, millega teatas, et Peterburi peakonsulaadi konsul Mart Lätte peab riigist lahkuma 48 tunni jooksul. 

«Rahvusvahelises suhtluses on tavapärane, et antakse sümmeetriline vastus,» lisas Lemmik. 

«Tegu oli Vene julgeolekuteenistuse provokatsiooniga Eesti diplomaadi vastu, kes tegi riigis oma tavapärast tööd,» toonitas Lemmik. «Me oleme endiselt seisukohal, et Venemaa süüdistused Mart Lätte vastu on alusetud.» 

Eile peeti Peterburis Venemaa julgeolekuteenistuse FSB poolt kinni Eesti konsul Mart Lätte. Eesti välisministeeriumi ja väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni kinnitusel on tegemist Moskva provokatsiooniga. Mihkelson lisas, et kui Venemaa saadab meie konsuli välja, siis peaks ka Eesti sama tegema. 

Aasta algusest saadik on Venemaa ja lääneriigid korduvalt vastastikku diplomaate välja saatnud ning üksteist spionaažis süüdistanud.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles