Töövahendaja Keeleoskuseta Soome tööle minna ei tasu

Tiiu Leis
Copy
Ain Reppo väsis Soome vahet sõitmisest ja peab nüüd Pärnumaal kelgukoertetalu.
Ain Reppo väsis Soome vahet sõitmisest ja peab nüüd Pärnumaal kelgukoertetalu. Foto: Erakogu

Isa kaudu ingerisoomlane Ain Reppo (54) peab kelgukoerte talu Pärnumaal Toris, kuid on 1992. aastast tihedalt seotud Soomega. „Töötasin kurgikasvatuses, seejärel pidasime viisteist aastat kasutatud riiete äri Eestis, kauba tõime Soomest,” räägib Reppo. Aastail 2006–2012 tegeles ta tööjõurendiga Eestist Soome. Tema kaks tädi ja nende lapsedki elavad ja töötavad Soomes, ka Aini poeg oli kaks ja pool aastat Soome leival.

„Kõik, kes Soome vahet tööl käivad, seisavad varem või hiljem silmitsi pereprobleemidega,” teab Reppo. „Sõitmine tüütab ka ära. Me elasime maal ja mul tuli reede ööseks kiirlaevaga Tallinnasse saada, Tallinnast öise bussiga Pärnusse, laupäeval olin väsinud, pühapäeval jõudsin kodus midagi teha, pakkisin asjad ja hilisõhtul sõitsin jälle tagasi. Vahel sai ka esmaspäeval kella kuuese praamiga mindud. Mis elu see on?”

Reppo on kindel, et ka Eestis on võimalik teenida inimväärset töötasu ega pea tingimata raha järele välismaale sõitma. Soome keele sai Ain ise õppides selgeks kahe-kolme kuuga. Keeleoskuse puudumist ja töölepingute sõlmimata jätmist peabki ta kõige suuremaks patuks, kui eestlased Soome tööle lähevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles