Rõõmsa matka tagavad sobivad jalanõud ja veekindel telk

Merly Raudla
Copy
Üllar Põld ütleb, et kui aastas vaid paar korda matkata, ei ole vaja osta kõige kallimat ja vägevamat telki, küll aga tasub vaadata, et veekindlust oleks piisavalt.
Üllar Põld ütleb, et kui aastas vaid paar korda matkata, ei ole vaja osta kõige kallimat ja vägevamat telki, küll aga tasub vaadata, et veekindlust oleks piisavalt. Foto: Erakogu

Millal veel, kui mitte just nüüd soojade ööde ajal matkama ja telkima minna. Matkale minnes on oluline, et tervis oleks korras, füüsiline vorm hea ja varustus vastaks seatud eesmärkidele, ütleb juba kooliajal matkamisega algust teinud ning esimest korda 1997. aastal Elbruse tipu vallutanud alpinist ja matkahuviline Üllar Põld.

Matkates, aga ka niisama looduses jalutades tuleb alustada jalanõudest, need on eduka matka alustala. „Mida raskem reis või rännak ees ootab, seda jäigema tallaga peavad jalanõud olema,” andis kogenud matkamees nõu.

Väga hea matkajalanõu tunneb ära selle järgi, et see on õmmeldud võimalikult suurtest tükkidest, selgitas Matkamaailmas leti taga tegutsev mees. Väikestest detailidest kokku pandud jalanõud võivad olla küll ilusad ja kerged, kuid katkiminemise kohti on liiga palju. Ühepäevasel matkal ei mängigi see rolli, kuid kui matkata tuleb mitu päeva, on päris vilets, kui saapad enne laiali pudenevad.

„Kui saapad lähevad puhkeasendisse, tasub sisetallad välja võtta. Saapad saavad hingata ja puhata,” sõnas Põld. Veekindlad core-tex-saapad jällegi ei talu maavillaseid sokke. Lambavill ajab tolmu, ummistab membraanil poorid ja jalanõud võivad hakata hoopis vett sisse imema.

„Head sokid on meriinovillased, need ei erita tolmu,” ütles Põld. Kui matkaja teab, et jalanõud hõõruvad kannale või varbale villi, võib õrna koha juba enne kinni teipida. Tavalised plaastrid ei sobi, need rullivad ennast kõndides lahti. Õige, pruuni värvi teip püsib aga tugevasti peal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles