Soovitus Mittesentimentaalne Soome film

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Pamela Tola draamakomöödia «Terasest leedid».  FOTO: Kaader Filmist
Pamela Tola draamakomöödia «Terasest leedid». FOTO: Kaader Filmist Foto: Kaader filmist

Ma armastan Soome filme. Ilmselt on mul soome stsenaariumitega lihtsam samastuda kui Prantsuse või Hollywoodi kinoga. PÖFFi veebikino Soome filmide kavas näeb praegu filmi «Teräsleidit» («Terasest leedid»).

Soome filmis on midagi, mida Eesti filmist ei leia. Eestis on tehtud terve hulk heroilisi filmikesi Vabadussõjast ja Teisest maailmasõjast, aga pole «Tundmatu sõduriga» võrreldavat meistritööd. Või siis sellist nagu režissöör Dome Karukoski «Leijonasydan» («Lõvisüda»), mis jutustab lihtsa loo neonatside ja sisserändajate konfliktist. Soomlased oskavad rääkida filmis isamaa-armastusest nii, et seda pole piinlik vaadata. Või noortest meestest, kes pole oma eluga midagi muud taibanud peale hakata kui uusnatsidega liituda. Eestis läheb sellega veel aega, sest ega film saa eespool käia käsikirjast ehk kirjandusest.

«Teräsleidit» pole meistriteos, aga see-eest hea film, mille vaatamine pole ajaraisk. Süžee räägib sellest, kuidas kolme vanaldase õe – raudsete daamide – elus juhtub midagi, mis paneb nad oma elu üle mõtlema. See midagi on pann, mis lendab peategelase abikaasale vastu pead.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles