Miks teavitussüsteem terviseameti külmlao rikke ajal vaikis? (24)

Indrek Ojamets
, toimetas
Copy
Termomeeter terviseameti külmlaos. FOTO: Imre Kaas
Termomeeter terviseameti külmlaos. FOTO: Imre Kaas Foto: Imre Kaas

Terviseameti ja GuardSystemsi esindajate vahel peetud eilsel kohtumisel selgitati, et terviseameti kolme külmlao temperatuuri jälgimise ajavahemiku osas on viimane muudatus tehtud ühe terviseameti konto alt, seejuures ei olnud tegemist nimelise kontoga.

Terviseameti külmalao rikke ajal toimis teavitussüsteem nõnda, et häire saadetakse välja üksnes nädalavahetuseti. 

Terviseameti kommunikatsioonijuht Imre Kaas märkis, et jätkuv uurimine peab andma selgituse, kes parameetreid viimati muutis ja miks ei vastanud muudatused terviseametis kokku lepitud tingimustele. «Tegelikult oleks pidanud süsteem teavitusi välja saatma ka riigipühadel ja nädala sees töövälisel ajal,» lisas Kaas. 

Kuni 2019. aasta 23. septembrini oli ameti teavitussüsteem seadistatud nii, et automaatne alarm läks välja ainult ­töövälisel ajal, siis, kui majas ei olnud inimesi. Amet otsustas aga muuta süsteemi nii, et see saadaks SMS-alarmi igal ajal, kui temperatuur ohtlikult muutub.

Paraku vaid kuu aega ­pärast seda ­seadistust, 30. oktoobril muutis keegi seaded tagasi nii, et süsteem ei annaks temperatuuri tõusu korral teavitust mitte pidevalt, vaid ainult töövälisel ajal.

Ehitaja (RKAS) oli paigaldanud ladudesse automaatse hoiatussüsteemi, mis peaks temperatuuri kõikumisel andma ­alarmi. «GuardSystemsi andurid olid paigaldatud sellele süsteemile lisaks, terviseameti enda tellimusel, et igaks juhuks dubleerida hooneautomaatikat. Kahjuks ei saabunud häiret mõlemast süsteemist,» selgitas Kaas. 

Teatavasti kerkis jaanipühade paiku terviseameti külmruumides õhutemperatuur, mille tõttu tuli 250 000 doosi vaktsiine ja ravimeid viia hävitamisele. Ruumides, kus temperatuur peaks jääma vahemikku 2–8 kraadi, oli see tõusnud 15 kraadini. Tekkinud kahju hinnatakse kolmele miljonile eurole.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles