EKRE toetus püsib tõusutrendis ning vahe Reformierakonnaga väheneb (30)

BNS
Copy
EKRE lipud
EKRE lipud Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti küsitlus näitab, et Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus püsib tõusutrendis ning vahe Reformierakonnaga väheneb.

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 28,2 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 23 protsenti ja Keskerakonda 19,1 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal on jätkuvalt Reformierakond, kelle toetus pole viimasel kahel nädalal muutunud. 5,2 protsendipunkti kaugusele peaministriparteist jääb EKRE. Vahe nende kahe erakonna vahel pole Norstati küsimustes varem nii väike olnud ning rahvuskonservatiivide toetus on kõrgeimal tasemel alates 2019. aasta algusest, kui Norstat erakondliku eelistuse küsitlemist alustas.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 12,1 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 7,9 protsendiga ning Isamaa 5,7 protsendiga

Koalitsioonierakondi toetab 47,3 protsenti ja opositsioonierakondi 36,6 protsenti vastanutest.

Teadur Martin Mölderi sõnul on Reformierakonna toetus alates jaanipäevast püsinud sama, kuid EKRE toetus on kasvanud ning Keskerakonna oma langenud.

«Kui mõelda riigikogu valimiste valimisringkondade peale, siis Tallinna kolmes valimisringkonnas konkureerivad esikoha pärast ennekõike Reformierakond ja Keskerakond. Mustamäel ja Nõmmel, kus Reformierakond oli 2019. aasta valimistel kõige tugevam, on nad viimastel kuudel toetust tugevalt kaotanud ning Keskerakond on oma positsiooni pärast valitsuse vahetumise järel aset leidnud toetuse langust parandanud,» märkis Mölder.

Muudest valimisringkondadest on Reformierakonna positsioon jätkuvalt tugev nii Harju- ja Raplamaal kui ka Tartu linnas, Keskerakond on jätkuvalt tugev Ida-Virumaal. Võru-, Valga- ja Põlvamaal ning Järva- ja Viljandimaal on viimasel ajal selgeks liidriks tõusnud EKRE. Ülejäänud valimisringkondades käib tihe konkurents esikoha pärast ennekõike Reformierakonna ja EKRE vahel.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles