Stroomi ranna veeproovist leiti paha bakter (5)

Copy
Stroomi rand 2019. aastal.
Stroomi rand 2019. aastal. Foto: Konstantin Sednev

Stroomi rannas heisati täna lilla lipp, sest veest leiti üle normi soole enterokokke. Lilla lipp tähistab veereostust ja ujuma minna ei soovitata.

Täna saabusid esmaspäeval Stroomi rannast võetud veeproovid, milles leiti üle piirnormi soole enterokokke. 

Sellest aastast on G4Si valvatavates Tallinna randades lisaks rohelisele, kollasele ja punasele lipule kasutusel ka lilla lipp. «Lilla lipp tähendab, et vees on reostus, näiteks sinivetikas või mõni bakter, ning ujuma minna ei soovitata,» selgitas G4S Eesti rannavalve juht Henry Seemel. Lipud lehvivad randades rannavalve tööajal.

Soole enterokokid ja E. coli on tavalised ja levinud bakterid, kes elavad inimeste ja teiste soojavereliste loomade soolestikus. Enamik nende bakterite vorme on ohutud, isegi kasulikud. Kuid nende bakterite hulgas võib esineda mikroorganisme, mis võivad põhjustada näiteks seedetrakti haigusi. Kuna soole enterokokid ja E. coli bakterid võivad elada lühikest aega ka väliskeskkonnas, on nad head indikaatororganismid vees võimaliku hiljutise fekaalse reostatuse määratlemisel.

Allikas: terviseamet

Terviseamet ei soovita Stroomi rannas tänavusel suplushooajal üldse ujuma minna. Soovitus «mitte supelda» põhineb pikaajaliste uuringute tulemusel, täpsemalt viimastel aastatel pole mõnel korral analüüsid vastanud normidele.

Ameti hinnangul ei ole soovitatav supelda eelkõige nõrga tervise ja immuunsüsteemiga ning lahtiste nahahaavadega inimestel ja lastel. Samuti peaks vältima vee allaneelamist ning võimalusel tuleks pärast suplust ennast pesta ja vahetada riided. Selleks on Stroomi rannas külastajatele ka välidušid.

Suplusvee kvaliteeti hinnatakse uuesti suplushooaja lõpus.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles