FOTOD ⟩ Anija vallas põles metsaalune

Copy

Täna päeval puhkes Harjumaal Vikipalus maastikupõleng, millele päästjatel õnnestus mõne tunni pärast piir panna. Esialgsetel andmetel võis põleng alguse saada maha kukkunud katkisest kõrgepingeliinist.

Täna kell 13.02 teatati häirekeskusele, et Vikipalu külas põleb elektriliini all pinnas ca 150 m ulatuses. Pääste reageeris suurte jõududega ning lisaks kutselistele komandodele Aravetelt, Kehrast, Koselt, Lasnamäelt ning Piritalt olid sündmusele kaasatud ka lähimad vabatahtlikud päästjad Aegviidust ja Kolgalt.

Esimesena sündmuskohale jõudnud Kehra päästekomando meeskonnavanema Erko Kruusamägi sõnul põles kõrgepingeliini all asuv maastik kokku neljast kohast ning seoses väga tuleohtliku ilmaga tuli kiiresti tegutseda, et tuli ei küündiks lähedalasuva metsani.

«Kustutustöid raskendas kaks ebasoodsat asjaolu – esiteks oli tuul suhteliselt tugev ning kandis põlenguala kiiresti edasi ning teiseks ei olnud läheduses ühtegi hüdranti. Ka looduslikud veekogud asusid põlengualast kaugel. Sellest hoolimata õnnestus tulelevikule piir panna umbes 14 minutiga ning seejärel alustati järelkustutustöödega,» sõnas Kruusamägi.

Tulekahju likvideeriti lõplikult kella 17 paiku, kuid ohutuse huvides teostatavad Kolga vabatahtlikud päästjad piirkonnas veel täna õhtul järelkontrolli.

Esialgsetel andmetel võis põleng alguse saada maha kukkunud katkisest kõrgepingeliinist. Täpne tekkepõhjus on selgitamisel.

Päästeamet ja ilmateenistus hoiatavad, et looduses ja metsas valitseb valdavas osas Eesti mandrialast suur tuleoht.

Looduse kuivuse tõttu on igasugune tuletegemine äärmiselt riskantne, sest väiksemgi säde võib põhjustada ulatusliku tulekahju metsas ja maastikul, mida päästjad kustutavad tunde kui mitte päevi. Ole looduses ettevaatlik suitsetades, grillides ja lõket tehes. Tuletegemise koht peab olema korralikult ettevalmistatud ja valvatud: lõkkease piira kivide või mullaga ning tuld valva kustutusvahenditega pidevalt. Vähegi tugevama tuulega peab tule tegemist vältima. Lisaks palume mootorsõidukiga looduses mitte sõita, sest selle kuumadele osadele langev taimetolm süttib hetkega, samuti võib kuivanud taimestiku või turba süüdata summutist lendav säde.

Päästjad patrullivad jätkuvalt lõkkeplatsidel, puhkealadel, ujumiskohtades ja mujalgi looduses, et kontrollida tuleohutusnõuete järgimist lõkke tegemisel ja grillimisel.

Vaata ilmateenistuse tuleohu kaarti http://www.ilmateenistus.ee/ilm/prognoosid/tuleohukaart/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles