Tuleohu tõttu ei tohi uuest nädalast mitmes maakonnas enam autoga metsa sõita

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
RMK Palojärve puhkekoht.
RMK Palojärve puhkekoht. Foto: Ülle Harju

Arvestades ilmastikuprognoose, maastiku tuleohu taset ning metsa- ja maastikutulekahjude esinemissagedust kehtestab päästeamet alates ülehomsest neljas maakonnas tuleohtliku aja. Esmakordselt tähendab see muu hulgas seda, et mootorsõidukiga võõrasse metsa, sh riigimetsa enam sõita ei tohi. 

18. juulist algav tuleohtlik aeg ja piirang puudutab Ida- ja Lääne-Virumaad, Jõgevamaad ning Järvamaad.

Esmakordselt Eestis rakendub tuleohtlikul ajal maakonniti võõral metsa- ja muu taimestikuga ning turbapinnasega alal viibimise ja mootorsõidukiga sisenemise keeld. See tähendab, et neljas maakonnas ei tohi autoga siseneda ka näiteks RMK aladele.

Tänavu on paljud põlengud alguse saanud mootorsõidukist väljunud sädemest

«Nendes maakondades on seis väga kriitiline ning õnnetusi ennetava võtmena kehtestame esmakordselt Eestis ka ohustatud paikades viibimise keelu,» sõnas ennetusosakonna ekspert Mikko Virkala.

«Tänavu on paljud põlengud alguse saanud mootorsõidukist väljunud sädemest ning seetõttu tavapärasest ohustatud alal lõkke tegemise ja grillimise keelust ei piisa,» selgitas Virkala.

Tuleohtliku aja kehtestamisel hindab päästeamet riigi ilmateenistuse tuleohukaarti. «Täna on keeruline hinnata tuleohtliku aja kestvust,» sõnas Virkala, lisades, et kaarti analüüsitakse piirkonniti igapäevaselt. 

«Ka väike eksimus looduses võib kaasa tuua rängad tagajärjed – metsa- ja maastikupõlengud ohustavad loodust, seal elavaid loomi, inimesi ja nende kodusid,» tuletab amet meelde.

Arvestades ilmaprognoose võivad piirangud laieneda ka teistele maakondadele, kuni tuleohukaart näitab langustrendi. Tuleohtliku aja piirangute täitmisel hoiavad silma peal operatiivennetuse patrullid.

«Hoolimata sellest, et tuleohtlik aeg algab alles pühapäeval, paneme igaühele, ka ralli fännidele, südamele – olles looduses tuleb olla eriti ettevaatlik, sest ka väike tegu võib saada saatuslikuks. Tänavu on aset leidnud 626 metsa- ja maastikutulekahju, neist 67 juuli kahe esimese nädalaga,» teatas päästeamet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles