Liimets: Eesti ei saada suursaadikut Valgevenesse (7)

Postimees
Copy
Välisminister Eva-Maria Liimets (Keskerakond).
Välisminister Eva-Maria Liimets (Keskerakond). Foto: Sander Ilvest

Välisminister Eva-Maria Liimetsa sõnul ei saada Eesti Valgevenesse uut suursaadikut, kuna see oleks sobimatu, sest Eesti ei pea Lukašeknkot legitiimseks riigijuhiks ja volikirja esitamine tavapärases korras oleks tõlgendatav Eesti seisukoha muutusena, kirjutas Eesti Päevaleht.

6. juulil allkirjastas president Kersti Kaljulaid otsuse, millega nimetas Jaak Lensmendi uueks Eesti suursaadikuks Valgevenes. 

Otsust on kritiseerinud nii Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet (Reformierakond) kui ka endine välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa), heites ette väga halba ajastust ning seda, et tegu on moraalselt väär. «Leedu on praegu Valgevene režiimi korraldatud hübriidrünnaku all, milleks kasutatakse põgenikke,» sõnas Paet. Tema sõnul tulnuks oodata ka uue legitiimse presidendi ametisse astumiseni Valgevenes.

«Eelmise valitsuse ajal sõnastasin ise valitsuse otsuse eelnõu, mis deklareeris selgelt, et me ei tunnusta Aljaksandr Lukašenka režiimi poolt võltsitud valimistulemusi,» meenutas Reinsalu reaktsiooni mullu augustis toimunud presidendivalimisele Valgevenes.

Peaminister Kaja Kallase sõnul on aga oluline, et Eestil oleks Valgevenes esindus. «Ja me saaksime kohapealt informatsiooni, samamoodi saaksime aidata oma inimesi, kes meil Valgevenes on,» selgitas Kallas eilsel valitsuse pressikonverentsil.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles