Prantslaste tapja andis Afganistani armeesse pääsemise eest altkäemaksu

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse ja Afganistani sõdurid umbes aasta eest Gwani baasis.
Prantsuse ja Afganistani sõdurid umbes aasta eest Gwani baasis. Foto: SCANPIX

Neli Prantsuse sõdurit tapnud Afganistani sõdur rääkis ülekuulamisel, et maksis armeesse pääsemise eest värbajale altkäemaksu, kirjutab uudisteagentuur AFP.


2011. aasta aprillis küsis värbaja mult, kas ma tahaksin teenida armees. Mina ütlesin jah, aga mul ei ole isikutunnistust,» ütles 20. jaanuaril Prantsuse sõdurite pihta tule avanud afgaani sõdur oma tunnistuses. «Tema ütles, et ma maksaks talle raha ja ta lahendab selle küsimuse.»

Seejärel maksis see sõdur värbajale 500 afgaani (umbes kümme dollarit), too viis ta lähedalasuvasse hotelli, valmistas ette paberid ja saatis mehe väljaõppekeskusse.

Pärast kaheksa kuud armees teenimist sõdur enda sõnul pages Pakistani Peshawari, kanti, mille naabrusse jäävad nii Talibani kui Al Qaeda tugipunktid. Pärast mõnda aega naaberriigis naasis ta Kabuli, maksis värbajale sel korral 800 afgaani ja alustas taas teenistust sõjaväes.

Tänavu 20. jaanuaril lasi seesama 21-aastane afgaani sõdur Ida-Afganistanis Kapisa provintsis Gwani baasis maha neli Prantsuse sõdurit.

Esimestel ülekuulamistel väitis ta, et ründas prantslasi pahameelest USA merejalaväelaste urineerimisvideo peale.

Juhtunu tagajärjel teatas Prantsuse president Nicolas Sarkozy, et tema riik kiirendab vägede Afganistanist välja toomist. Möödunud reedel esitas Prantsuse kaitseminister Brüsselis kohtumisel NATO kolleegidega ettepaneku tugevdada julgeolekumeetmeid, mis välistavad mässuliste infiltreerimise Afganistani armeesse. NATO ei täpsustanud detaile, kuid eeldatavasti suurendatakse kontrolli afgaanide värbamise üle: tihendatakse värvatavate taustakontrolli, kasutatakse biomeetrilist tehnoloogiat.

Umbes kuus protsenti Afganistanis surma saanud NATO sõdureist on langenud Afganistani julgeolekujõudude rünnakuis, selgus möödunud kuul ajakirjandusse lekkinud raportist. Prantsuse kaitseministri Gerard Longuet’ sõnul on afgaani mundrikandjad viimase nelja aasta jooksul NATO sõdureid rünnanud umbes 40 korda, sealhulgas 18 korda mullu.

Prantsusmaa teatas möödunud nädalal, et nende väed on lahkunud Gwani baasist, kus Afganistani armee sõdur 20. jaanuaril neli parajasti trenni teinud relvitut võõrleegionäri maha kõmmutas.

Viis prantslaste konvoid umbes 50 sõjaväemasina ja 85 konteineriga sõitis sealt Kabulile lähemale Tora baasi. Ning Prantsuse kaitseväe peastaabi pressiesindaja kolonel Thierry Burkhard teatas, et Gwan on üle antud Afganistani armee vastutusele.

Praeguse seisuga teenib Afganistanis umbes 130 000 NATO sõdurit ja üle 300 000 Afganistani enda armee võitlejat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles