Reps lahkub keskfraktsiooni esimehe ning erakonna aseesimehe kohalt (44)

Copy
19.01.2021, Tallinn.
Koalitsioonikõneluste pressikonverents. Mailis Reps.

Coalition talks press conference.
Foto Madis Veltman, Postimees FOTO: Madis Veltman
19.01.2021, Tallinn. Koalitsioonikõneluste pressikonverents. Mailis Reps. Coalition talks press conference. Foto Madis Veltman, Postimees FOTO: Madis Veltman Foto: Madis Veltman

Keskerakond arutas täna Mailis Repsi suhtes algatatud uurimist ning otsustas, et praeguses olukorras on vajalik valida riigikogu Keskerakonna fraktsioonile uus esimees. Samuti ei jätka Reps Keskerakonna aseesimehena, küll aga on ta edasi erakonna juhatuses.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas sõnas, et fraktsiooni ja juhatuse ühisarutelu tulemusena leiti, et Mailis Repsil tuleb keskenduda enda kaitsmisele käimasolevas uurimises ning erakond tervikuna saab keerulises olukorras edasi liikuda raskete, kuid vajalike muudatustega.

«Tänan Mailist, kes on väga teeneka ja võimeka poliitikuna märkimisväärselt panustanud Eesti elu arengusse ja Keskerakonna tegevusse nii erakonna aseesimehe kui ka riigikogu fraktsiooni juhi ja mitmekordse ministrina,» ütles Ratas.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiige sõnul pole erakonnas Repsi väljaheitmist arutatud. «Keskerakonnas on 15 000 liiget ja kõiki jutte ei oska ma kommenteerida,» ütles Kiik. «Mailis Repsil on nüüd ainuõige keskenduda sellele uurimisele, keskenduda õigusselguse saamisele. Ja seda kavatseb ta minu teada ka teha,» märkis minister.

Seevastu Keskerakonna volikogu aseesimees Ester Karuse on Repsi suhtes kriitiline: «Inimlikult veel võin aru saada, et suur pere ja lapsed on vaja kooli saada, aga kohvimasinad või sünnipäevad rahva raha eest on minule punane joon. Selline käitumine on punane joon minu jaoks ja kahjustab kogu erakonna mainet.»

Ehkki Reps lahkus erakonna aseesimehe ja fraktsiooni juhi kohalt, jätkab ta Keskerakonna juhatuse liikmena.

«Keskerakonna juhatuse valib erakonna kongress ning erakonna juhatusest ei saa inimest tagasi kutsuda juhatuse poolt, vaid selleks tuleks liikmel endal loobuda juhatuse liikme kohast,» ütles teisipäeval BNS-ile Keskerakonna peasekretär Andre Hanimägi. Ta lisas, et Reps sellekohast avaldust esitanud pole ning erakond ei ole seda ka palunud või vastavat ettepanekut teinud.

Keskerakonna esimees ei nimetanud täna uut erakonna aseesimeest, riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe valimised toimuvad esimesel võimalusel. Juhatuse ettepanek fraktsioonile on valida esimeheks Jaanus Karilaid ning aseesimeesteks Kersti Sarapuu ja Andrei Korobeinik. 

Postimees suundus Repsilt kommentaaride saamiseks tema kodu ukse taha. Maja hoovis  tegutsenud naine vastas Postimehele, et Mailis Reps ei soovi kedagi näha. «Mailis ei taha praegu mitte kedagi näha. Pole tuju…,» rääkis naine. 

Mailis Repsi korruptsiooniskandaal

Eelmise aasta novembris pani Mailis Reps haridus- ja teadusministri ameti maha, kuna Õhtuleht selgitas välja, et Repsi autojuht sõidutas tööajast tema lapsi.

29. jaanuaril, kümmekond päeva enne keskfraktsiooni esimeheks valimist, sai Reps teada, et tema suhtes algatatud väärteomenetlus on muudetud kriminaalasjaks.

Hiljem tuli avalikkuse ette ka asjaolu, et Reps lasi ministeeriumil tasuda oma pere majutamise Rally Estonia ajal, samuti oli ta töölt koju viinud Jura kohvimasina.

Nüüd selgus, et 2020. aasta jaanuaris lasi Reps oma 45. sünnipäeva tähistamise peo neljakohalise arve tasuda haridusministeeriumil.

Kommentaarid (44)
Copy
Tagasi üles