Eksperdid: tõenäoliselt rebis rambi lahti loodusjõud (11)

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Tarmo Kõuts ja Arvo Veskimets usuvad, et vööriramp kukkus eest merepõhjavooluse tagajärjel.
Tarmo Kõuts ja Arvo Veskimets usuvad, et vööriramp kukkus eest merepõhjavooluse tagajärjel. Foto: Erik Prozes / Postimees

Merendusekspert Arvo Veskimets arvas Postimehe otsesaates, et nüüd oleks kasulik tõsta parvlaev Estonia vraki vööriramp pinnale, et viia läbi edasisi uuringuid. Terve aluse üles tõstmine ei ole kaitseväe endise juhataja Tarmo Kõutsi hinnangul enam võimalik. «Ma kahtlen, kas kogu laeva vrakki oleks võimalik üldse ühes tükis üles tõsta,» leidis ta.

Veskimets käis välja idee, et lahtiselt lebava vöörirambi võiks meresügavustest üles tõsta, sest rambi olukord tuleb kindlasti läbi uurida. «Vöörirambi üles tõstmine oleks praegu võimalik läbi viia. Kui see (ramp – toim) on tõesti praegu sellises seisukorras, siis sellisel kujul oleks see mõeldav. Võib ka all uurida, aga rambi olukord tuleb kindlasti läbi uurida,» leidis ta.

Endine kaitseväe juhataja Tarmo Kõuts ei usu, et parvlaev Estonia vrakki tervikuna oleks võimalik ühes tükis merepõhjast üles tõsta. «Ma kahtlen, kas kogu laeva vrakki oleks võimalik üldse ühes tükis üles tõsta. Ilmselgelt vigastused, mis on väljunud laeva ülespoole – teisele poolele, millega ta algselt ei uppunud –, viitavad, et laeva keres toimuvad läbipainded, mis tulenevad sellest, et osa vrakist on moreeni või päris kalju peal ja see hakkab muljuma teatud osast läbi laeva. Kõik viitab sellele, et laeval pikitugevust väga ei ole,» sõnas ta.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles