Brüssel hoiatab Poolat Euroopa Kohtu otsuse mittetäitmisel trahviga

Copy
Poola kohtunikud ja juristid on korduvalt avaldanud meelt valitsuse justiitsreformi vastu, nii ka tänavu jaanuari keskel, kui tuldi tänavatele nii Poola kui ka Euroopa Liidu lippudega.
Poola kohtunikud ja juristid on korduvalt avaldanud meelt valitsuse justiitsreformi vastu, nii ka tänavu jaanuari keskel, kui tuldi tänavatele nii Poola kui ka Euroopa Liidu lippudega. Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP/Scanpix

Euroopa Komisjon hoiatas teisipäeval, et hakkab Varssavilt sisse nõudma trahve, kui võimud keelduvad täitmast Euroopa Kohtu (CJEU) otsust Poola justiitsreformi kohta.

«Poola peab meid sellega seoses 16. augustiks teavitama kohtu ettenähtud meetmetest. Kui seda ei tehta, pöördub komisjon Euroopa Kohtu poole, et see määraks Poolale sunniraha,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident Věra Jourová.

Varssavi ja Brüssel on aastaid vaielnud Poola justiitsreformi õiguspärasuse üle.

Eelmise aasta veebruaris jõustunud reform ei luba Poola kohtunikel küsimusi Euroopa Kohtule suunata.

Poola kohtunike järelevalveks moodustati distsiplinaarkoda, mis võib võtta kohtunikelt puutumatuse, alustada nende suhtes kriminaalmenetlust ja kärpida töötasusid.

Euroopa Kohus nõudis eelmisel kuul distsiplinaarkoja töö peatamist, sest see pole Euroopa õigusega kooskõlas.

Poola valitsus on olnud seisukohal, et reform aitab jagu saada korruptsioonist ja juurida kohtusüsteemist välja kommunismiajastu pärand.

Poola põhiseaduskohus otsustas eelmisel nädalal, et Euroopa Kohtu meetmed Poola justiitsreformi vastu pole põhiseaduspärased.

Poola valitsuse ja seda juhtiva erakonna Seadus ja Õiglus (PiS) kriitikud leiavad, et otsus tähendab lahkumist Euroopa Liidu õigusruumist, nimetades seda «Polexitiks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles