Erakondade reitingud: Keskerakond jääb EKREst järjest kaugemale (7)

BNS
Copy
EKRE juht Martin Helme erakonna kongressil.
EKRE juht Martin Helme erakonna kongressil. Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakonna populaarsuse langus on suvekuudel peatunud, ühtlasi on teist kohta kindlustamas Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), selgub Ühiskonnauuringute Instituudi tellitud Norstat Eesti küsitlusest.

Viimaste tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 29 protsenti, Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda 23,2 protsenti ja Keskerakonda 18,4 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Kevadel pikalt langustrendis olnud Reformierakonna toetus on suve jooksul stabiliseerunud ning peaministripartei püsib liidrikohal. Teisel kohal oleva EKRE toetus liigub jätkuvalt tõusvas trendis. Langustrendis on kolmandal kohal olev Keskerakond, kes on kolme nädalaga kaotanud 1,6 protsendipunkti toetusest.

EKRE edu Keskerakonna ees on kasvanud juba 4,8 protsendini ning seega on Keskerakond jäämas üha kindlamalt populaarsuselt kolmandaks parteiks Eestis.

Esikolmikule järgnevad Eesti 200 12,6 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 7,6 protsendiga ning Isamaa 5,8 protsendiga.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 47,4 ja opositsioonierakondi 36,6 protsenti.

Teadur Martin Mölderi sõnul on Keskerakonna toetus olnud languses juba eelmise aasta kevadest saadik. EKRE toetus on aga alates selle aasta algusest olnud kiires tõusutrendis. 

«Pikemaajalist langustrendi on olnud märgata peaaegu kõikides valijaskonnagruppides. Näiteks madalamapalgaliste seas ehk nende hulgas, kelle sissetulek on kuni 1000 eurot, on Keskerakonna toetus viimasel ajal hõljunud 25 ja 30 protsendi vahel. Samas on see üle 2000 euro teenivate hulgas viimastel nädalatel langenud valimiskünnise piirile,» tõi Mölder esile.

Taoliste trendide jätkudes võime peagi näha olukorda, kus Keskerakond on muutumas piiratud toetusega nišiparteiks ning EKRE kui mitte just kõigi ühiskonnagruppide lõikes laiahaardeparteiks, siis vähemalt palju laiapõhjalisema toetusega erakonnaks kui seni, lisas Mölder.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles