Narva Muuseumi kodulehelt võis selle nädala alguseni Eesti ajaloo kohta lugeda: «1940. aasta suvel astus Eesti Nõukogude Liitu.» Sellist ajalookäsitlust pakuti Kreenholmi Manufaktuuri ajalugu tutvustaval lehel. Sotsiaalmeedias pööras kurioosumile tähelepanu riigikogu liige Eerik Niiles Kross, kes palus ka meedia kaudu Narva linnapeal Katri Raigil reageerida.

Esmaspäeva hommikul ütles Narva linnapea Katri Raik Postimehele vene propaganda kohta muuseumi kodulehel, et see on täiesti lubamatu. Ta oli juba võtnud ühendust muuseumi nõukogu esimehe Krista Nelsoniga ning nõudnud muuseumi tegevjuhilt kirjalikku selgitust. «Selline tekst tuleb maha võtta ning edaspidi peab olema tekstide üle kontroll,» kinnitas linnapea.

Muuseumi nõukogu esimees Krista Nelson kultuuriministeeriumi siseauditi osakonnast kinnitas Postimehele, et kohe, kui ta sai esmaspäeval teada kodulehel olevast väär­infost, võttis ta ühendust muuseumi tegevjuhi Maria Smorževskihh-Smirnovaga, et vale tekst maha võetaks.

Ka Postimees sai puhkusel viibiva tegevjuhi kätte, kes kinnitas, et võtab kindlasti midagi ette, et Eesti ajalugu oleks veebis õigesti esitatud. Ta selgitas valeinfo teket järgmiselt: «Kreenholmi näituse jaoks oli teksti vaja mitmes keeles – eesti, vene ja inglise keeles –, kuid see oli algselt ette valmistatud vene keeles ning siis tuli tõlkebüroost väga ebakorrektne tekst.»

Kommentaarid (8)
Copy