Sigade Aafrika katku teavituskampaaniat laiendati ka Eestisse

BNS
Copy
Sigade Aafrika katk. Foto on illustratiivne
Sigade Aafrika katk. Foto on illustratiivne Foto: Erakogu

Euroopa toiduohutusamet (EFSA) suurendab oma jõupingutusi sigade Aafrika katku leviku peatamiseks Euroopas ning laiendab kampaaniat veel üheksasse riiki, nende seas ka Eestisse.

Eelmisel suvel käivitas EFSA ulatusliku kampaania haigusest teavitamiseks Kagu-Euroopas, riikides, kus sigade Aafrika katk võib levida. Nendeks riikideks olid Albaania, Bosnia ja Hertsegoviina, Horvaatia, Kreeka, Kosovo, Montenegro, Põhja-Makedoonia, Serbia ja Sloveenia.

Tänavu laiendab EFSA teavituskampaaniat Bulgaariasse, Tšehhi Vabariiki, Leetu, Lätti, Poolasse, Slovakkiasse, Eestisse, Ungarisse ja Rumeeniasse. 

EFSA looma- ja taimetervise üksuse juht Nikolaus Kriz ütles, et nad töötavad väsimatult selle nimel, et koostada hinnanguid ja anda soovitusi, mis võivad aidata sigade Aafrika katkust ohustatud riikidel oma loomi ja majandust kaitsta. 

Kuna kampaania võeti eelmisel aastal hästi vastu, siis nüüd minnakse tema sõnul sõnumiga ka teistesse riikidesse, mida sigade Aafrika katk võib ohustada. «On hädavajalik, et sigadega kokku puutuvad pooled oskaksid haigust ennetada, varakult selle tundemärke avastada ja haigustunnuste avastamisel sellest teavitada.»

Sigade Aafrika katk.
Sigade Aafrika katk. Foto: Erakogu

Sigade Aafrika katk on viirushaigus, mis nakatab kodu- ja metssigu. Viirus on inimesele ohutu, kuid on paljudes riikides põhjustanud märkimisväärseid majanduslikke kahjusid. Paraku pole haiguse vastu vaktsiini, mistõttu tuleb haiguspuhangu korral hukata suur hulk loomi.

Kampaania eesmärk on tõsta teadlikkust sigade Aafrika katku kohta kõigis 18 riigis ning see on suunatud inimestele ja kogukondadele, kes puutuvad kokku kodusigade ja metssigadega. Kampaaniat korraldatakse kohalike veterinaarorganisatsioonide, põllumeeste ühingute, jahiseltside, piirivalve ja muude asjasse puutuvate asutuste abiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles